terug

Differentiatiestage

Functionele Urologie / Female Urology

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Diagnostiek en behandeling van functiestoornissen van de urinewegen. Hiertoe behoren neuro-urologie, female urology, disfuncties bekkenbodem. Samenwerking met neuroloog en revalidatie-arts, met gynaecoloog, seksuoloog en fysiotherapeut.

ZGT-specifiek: de nadruk ligt op Functionele urologie: LUTS en incontinentie, zowel bij man als vrouw; Neuro-urologie

Operatietableau: Mid-urethrale sling (TVT), Botox, Male Sling, Sfincterprothese

Hoe ga ik leren?

De differentiatiestage kan 6 maanden tot een jaar worden gevolgd.

Het werkrooster omvat 2 operatiedagen per week, voorts dagdelen spreekuur en poliklinische diagnostiek en verrichtingen, urodynamisch onderzoek, participatie in het bekkenbodemspreekuur, en … ruimte voor theoretische verdieping en onderzoek, leidend tot een presentatie of publicatie. Dagelijks een ochtendoverdracht met indicatiebespreking, en een avondoverdracht.

Participatie in ANW-diensten wordt verwacht.

Show-and-tell

Het zorgaanbod functionele urologie: TVT, zowel retropubisch als transobturator, jaarlijks ca 40, Male Sling, jaarlijks ruim 20, Sfincterprothese 5-10.

Behandeling van mannelijke incontinentie zal toenemen omdat ZGT het regionaal centrum wordt voor de regio Noord-Oost. Onder functionele urologie valt ook behandeling van LUTS: TUR-P jaarlijks 80-90, Laser-prostaat 120, Sachse urethrotomie 40-60

ZGT kent een gezamenlijk bekkenbodemspreekuur met gynaecoloog en fysiotherapeut, en maandelijks een patientbespreking in de uitgebreide bekkenbodemwerkgroep met ook chirurg, radioloog, seksuoloog, psycholoog. Voorts 2-wekelijks een urodynamicabespreking.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling