terug

Medische microbiologie

De leer- en applicatiefase bij Labmicta

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Labmicta is een zelfstandig medisch microbiologisch laboratorium dat in nauwe samenwerking met het UMCG en ZGT in Oost-Nederland een unieke academische opleidingsplek biedt in een perifere setting voor arts-assistenten in opleiding (AIOS) tot arts-microbioloog. Als ketenpartners verbinden we op deze manier scholing, wetenschap en praktijk. De beste (infectie)zorg aan patiënten lever je namelijk in onze visie samen.

Opleiding
De AIOS volgt het grootste gedeelte van de opleiding tot arts-microbioloog in het UMCG en kan tijdens de leer- en applicatiefase een deel van de opleiding bij Labmicta en ZGT volgen. Deze opleidingsplek in Twente biedt een unieke kans om ervaring op te doen met medische microbiologie in een perifere setting, voldoet ruim aan alle voorschriften en voorwaarden en is geaccrediteerd voor onbepaalde tijd.

Iedere AIOS krijgt een individueel opleidingsplan, dat:
- helder beschrijft wat er wanneer wordt verwacht (leerdoelen, opleidingsactiviteiten, toetsing stages),
- tussentijds wordt geëvalueerd en bijgestuurd,
- voldoet aan het kaderbesluit CCMS (2019).

De leer- en applicatiefase voor een AIOS bij Labmicta bestaat uit het meelopen op de diverse afdelingen van ons laboratorium en het verkennen van wat Labmicta daaromheen nog meer biedt aan zorgverleners.

Labfase:
- Bacteriologie
- Virologie
- Mycologie
- Parasitologie
- Publieke gezondheidszorg

Applicatiefase:
- Autorisatie
- Intercollegiale consulten
-
Multidisciplinair overleg (MDO)
- Infectiepreventie
- Dienstverlening 1e lijn
- Laboratoriummanagement

Leerklimaat
De persoonlijke beleving van verschillende AIOS’en van het leerklimaat binnen Labmicta blijkt onder meer uit hun persoonlijke verhalen en uit de benoeming van Nashwan al Naiemi als ‘supervisor van het jaar’. Teamgevoel en van elkaar leren staan voorop binnen Labmicta. Iedere AIOS is een volwaardige collega en de communicatielijnen zijn kort en laagdrempelig. Deze ingrediënten creëren een optimaal leerklimaat.

Medische staf
De medische staf van Labmicta bestaat uit tien artsen-microbioloog en twee medisch moleculair microbiologen. De medische staf vormt samen met de analisten en andere collega’s van de verschillende laboratoriumafdelingen onze medisch inhoudelijke kern.

Opleiders
Dr. Nashwan al Naiemi, opleider medische microbiologie, arts-microbioloog en bestuurder van Labmicta.

Dr. Annelies Riezebos-Brilman, plaatsvervangend opleider medische microbiologie en arts-microbioloog.

Image
Labmicta
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling