terug

Vooropleiding

Beschikbaar voor de opleidingen: interne geneeskunde, cardiologie, klinische geriatrie, longziekten en TBC, maag-darm-lever ziekten en reumatologie.

Wat gaat de aios leren?

Algemene informatie

De afdeling Interne geneeskunde van Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) verzorgt al vele jaren de (voor)opleiding van AIOS Interne geneeskunde en maakt deel uit van de Onderwijs en Opleidingsregio ROCU. Onze opleiding interne geneeskunde kenmerkt zich door de goede, laagdrempelige sfeer tussen de A(N)IOS, de opleidingsgroep (samen skiën, overige uitjes) en de andere specialisten in het ziekenhuis. Er wordt veel onderwijs gegeven en er is een groot en divers aanbod van patiënten zowel in de chronische als de acute patiëntenzorg.
De nadruk van de opleiding ligt op het zo breed mogelijk opleiden van een AIOS waarbij deze leert een groot aantal interne ziektebeelden zelfstandig te diagnosticeren en te behandelen. Omdat vrijwel alle subspecialismen aanwezig zijn, is er voldoende ruimte voor verdieping en kan de AIOS zich ontwikkelen tot een kritische, veelzijdige en deskundige arts.

Kernbegrippen vanuit de opleiding zijn: competentiegericht opleiden en ruime aandacht voor het integraal functioneren van de AIOS. Toetsing en begeleiding van de competenties verlopen via stageblokgesprekken en voortgangsgesprekken en baseren zich op het digitale portfolio, KPB’s, ROIG/COIG toets.

Hoe ga ik leren?

De vakgroep interne geneeskunde bestaat uit 14 internisten en 8 MDL artsen. Op dit moment werken er ongeveer 25 A(N)IOS die rouleren over de verschillende beschouwende afdelingen. Tijdens de diensten wordt ook dienst gedaan voor de longziekten, cardiologie, maag-darm- en leverziekten en geriatrie. Er is een uitgebreid introductieprogramma welke in de eerste 4-6 weken van het dienstverband doorlopen wordt. Dit programma bestaat uit het volgen van acute lessen interne geneeskunde, longziekten en cardiologie, ALS training en ABCDE training. Daarnaast ontvang je begeleiding door een buddy; een collega a(n)ios die je praktisch begeleidt tijdens het inwerken, en kies je na een maand één van de internisten als mentor.

Wat ga ik leren

Bij de Interne geneeskunde bestaat een stageperiode uit 4 maanden. De volgende stageplaatsen kunnen we aanbieden:

  • 1e jaar: algemene interne geneeskunde bestaande uit: algemene interne, nefrologie, hemato-oncologie, acute opname afdeling (AOA) en SEH
  • Maag-Darm-Leverziekten
  • Cardiologie
  • Longziekten
  • Intensive care
  • Polikliniek
  • Consulten

Samen met de opleider interne geneeskunde en met input van je mentor, maak je een individueel opleidingsplan waarin naast de verplichte onderdelen er veel ruimte is voor het invullen van stages naar eigen wens of passend bij leerdoelen.

Opleidingsklimaat

Dagelijks start het hele beschouwende team met de overdracht, gevolgd door een radiologie bespreking en aansluitend een half uur onderwijs. Het opleidingsteam heeft aandacht voor een leerzame overdracht. Om de overdracht efficiënt te laten verlopen, worden de patiënten gepresenteerd als de zogenaamde “10 seconden patiënt” (korte presentatie van patiënt) en “3 minuten patiënten” (met onderlinge discussie/leer moment).

Naast het ochtendonderwijs is er verspreid over verschillende momenten in de week verdiepend onderwijs. De aanverwante specialismen zoals de cardiologie, geriatrie en longgeneeskunde vervullen ook vaste onderwijs momenten. Verder wordt getracht andere disciplines zo veel mogelijk bij het onderwijs te betrekken (bv klinische chemie, medische microbiologie, radiologie, enz.) Het ochtendonderwijs is ingericht rondom een maandelijks thema.

Verplichte besprekingen

  • Ochtend- en middagrapport

  • Grote visite

  • Pathologie/obductie bespreking

  • Probleemoplossende bespreking

  • Critical appraised topic

  • Complicatiebespreking

  • Bij onderwijsmomenten wordt zo veel mogelijk stil gestaan bij de NIV protocollen en lokale protocollen.

Vereniging Arts-Assistenten Gelderse Vallei (VAAGV)

Als arts-assistent ben je automatisch lid van onze arts-assistenten vereniging. Zij behartigen de belangen van alle arts-assistenten in ZGV en zijn vertegenwoordigd in de Centrale Opleidingscommissie (COC). Ze houden zich bezig met het Discipline Overstijgend Onderwijs (DOO) en organiseren sociale activiteiten.

Samenwerkende instellingen
Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU)
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling