terug

Differentiatiestage Vaatchirurgie

Vaatchirurgie

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

We hebben in de Gelderse Vallei een erkenning voor het opleiden van diffentianten vaatchirurgie voor de duur van 1 jaar. De nadruk zal liggen op de combinatie van endovasculaire en open vaardigheden. We bieden, behoudens thoracaal en FEVAR, de vaatchirurgie in de volle breedte aan. De vaatpraktijk wordt door 3 vaatchirurgen uitgevoerd in nauwe samenwerking met een enthousiast team van 4 interventie radiologen. Ook is er een intensieve samenwerking met Rijnstate ziekenhuis Arnhem waarmee we voor twee ziekenhuizen over en weer de avond en weekend dienst doen. Er is een mogelijkheid om hierin te participeren.

Onze opleidingscultuur kenmerkt zich door een veilig klimaat met laagdrempelige enthousiaste supervisie.


Specifieke kenmerken

  1. Centraal vaatlijden:

Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede biedt zowel de open als endovasculaire behandeling aan voor centraal dilaterend vaatlijden. We behandelen jaarlijks rond de 70 patiënten waarvan het merendeel endovasculair. Dit gaat in samenwerking met de interventieradiologie.

2. Stenoserend vaatlijden

Dit is een belangrijk onderdeel van onze praktijk. Veel procedures vinden als combinatie ingrepen op de OK plaats samen met de interventie radiologie. Als alternatief voor de endoluminale bypass bieden wij als één van de weinige centra in Nederland de ringstrip procedure aan. Ook worden met enige regelmaat crurale bypasses aangelegd.

3. Carotis chirurgie

Carotis chirurgie wordt uitsluitend gedaan voor symptomatische carotis stenoses. Deze ingreep vindt ruim 60 keer per jaar plaats onder TCD en EEG bewaking.

4. Toegang chirurgie

Ook toegang chirurgie is een belangrijk onderdeel van de praktijk, we hebben een groot dialyse centrum met de bijbehorende patiënten populatie.

5. Diep Veneus Occlusie (DVO)

We hebben specifieke expertise in DVO waarvoor we één van de 4 in Nederland aangewezen centra zijn. Verder hebben we een grote goed georganiseerde veneuze praktijk waar 2 PA’s vaatchirurgie actief in participeren. Endoveneuze behandelingen zijn onze standaard.

  • Een stage op de angiokamer is onderdeel van het curriculum evenals een stage op het vaatlaboratorium.
  • Een actieve bijdrage in onze vaat en carotisbesprekingen is vanzelfsprekend.

Het differentiatiejaar wordt gecoördineerd door de deelopleider vaatchirurgie (J.E.M. Sybrandy) samen met de algemeen opleider (Dr. A.M. Bosch).

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling