terug

Differentiatiestage Supervisie

Supervisie Couveuse-/Kraamafdeling

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De couveuseafdeling heeft 16 bedden en geeft een hoog niveau zorg:
- primaire high-care (vanaf 32 weken, 1200 gram)
- Infant flow
- TPV
Er wordt gewerkt aan volledige integratie van moeder- en kindzorg op de langere termijn. Op de korte termijn wordt er gestreefd naar zoveel mogelijk verplaatste zorg op de kraamafdeling.
Verantwoordelijk kinderarts voor deze stage is Gert van Enk. De afdeling wordt bij tourbeurt voor een periode van 6-12 maanden gesuperviseerd door steeds twee kinderartsen. Deze twee kinderartsen waarborgen de continuïteit van zorg. In de supervisiestage wordt de rol van één van deze kinderartsen overgenomen door de betreffende AIOS.

In het kader van deze supervisiestage zijn de taken van de AIOS:

  • Zelfstandige beleidsvoering over de couveuse-/kraamafdeling 2-3 dagen per week, waarbij op de achtergrond supervisie door staflid/mede-supervisor
  • Contacten en afstemming met afdeling verloskunde
  • Superviseren en onderwijzen van arts-assistenten en co-assistenten
  • Op een onderdeel van het werk een verbetertraject uitvoeren (ontwikkelen managementvaardigheden)
  • Een PICO maken over een neonatologisch onderwerp uitmondend in een (verbetering van een) richtlijn
  • Indien gewenst participatie in het couveuse-nazorg spreekuur (multidisciplinair spreekuur van kinderarts, jeugdarts, kinderfysiotherapeute en verpleegkundige)

De stage biedt de mogelijkheid om verdere neonatologische vaardigheden in de algemene praktijk op te doen c.q. op te frissen en geeft de AIOS de gelegenheid zich voor te bereiden op zelfstandige verantwoordelijkheid voor een couveuse-afdeling in een algemeen ziekenhuis. Nadrukkelijk wordt de gelegenheid geboden neonatologische vaardigheden (intubatie, centraal veneuze lijnen) in voorkomende gevallen zelfstandig uit te voeren.

Deze stage kan gecombineerd met één van de andere stage-modules die we aanbieden (Diabeteszorg, Plas- en incontinentieproblematiek, Leer- en gedragsstoornissen, Supervisiestage Kinder- en Jongerenafdeling).

Wij leiden op in het cluster Utrecht/WKZ. In deze opleidingssamenwerking verzorgen wij voor 2-3 AIOS de stage algemene pediatrie, duur 18 maanden, veelal in het begin van de opleiding. De opleiding wordt door alle kinderartsen enthousiast gedragen. Tom van Mierlo is de formele opleider en Arieke Janse is plaatsvervangend opleider. Ook voor het wetenschappelijk deel van de opleiding is Arieke Janse aanspreekpunt, als kinderarts-epidemioloog begeleidt zij wetenschappelijk onderzoek binnen de vakgroep. Ziekenhuis Gelderse Vallei, en onze vakgroep heeft daar een voortrekkersrol in, ontwikkelt zich zowel wetenschappelijk als op zorggebied samen met de WUR (Wageningen Universiteit en Research) tot een ziekenhuis wat leidend wil zijn op voedingsgebied.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling