terug

Differentiatiestage Supervisie

Supervisie Algemene Kindergeneeskunde

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Profileringsstage
De kinder- en jongerenafdeling heeft 16 boxen en 10 zaalbedden. De afdeling wordt bij tourbeurt voor een periode van 6-12 maanden gesuperviseerd door steeds twee kinderartsen. Deze twee kinderartsen waarborgen de continuïteit van zorg. In de supervisie-stage wordt de rol van één van deze kinderartsen overgenomen door de betreffende AIOS.

In het kader van deze supervisiestage zijn de taken van de AIOS:

  • Zelfstandige beleidsvoering over de kinderafdeling 2-3 dagen per week, waarbij op de achtergrond supervisie door staflid/mede-supervisor
  • Superviseren en onderwijzen van arts-assistenten en co-assistenten
  • Op een onderdeel van het werk een verbetertraject uitvoeren (ontwikkelen managementvaardigheden)
  • Een PICO maken over een algemeen kindergeneeskundig onderwerp uitmondend in een (verbetering van een) richtlijn
  • Supervisie van ‘spoed’ spreekuur
  • Zelfstandig poliklinisch spreekuur (1 dagdeel/week)

De stage biedt de mogelijkheid om verdere vaardigheden in de algemene praktijk op te doen c.q. op te frissen en geeft de AIOS de gelegenheid zich voor te bereiden op zelfstandige verantwoordelijkheid voor een kinderafdeling in een algemeen ziekenhuis. Deze stage kan gecombineerd worden met één van de andere stage-modules die we aanbieden (Diabeteszorg, Plas- en incontinentieproblematiek, Leer- en gedragsstoornissen, Supervisiestage Couveuse- en Kraamafdeling).

Wij leiden op in het cluster Utrecht/WKZ. In deze opleidingssamenwerking verzorgen wij voor 2-3 AIOS de stage algemene pediatrie, duur 18 maanden, veelal in het begin van de opleiding. De opleiding wordt door alle kinderartsen enthousiast gedragen.

Tom van Mierlo is de formele opleider en Arieke Janse is plaatsvervangend opleider met vooral onderwijs en wetenschap als aandachtsgebied. Als kinderarts-epidemioloog begeleidt zij wetenschappelijk onderzoek binnen de vakgroep. Ziekenhuis Gelderse Vallei, en onze vakgroep heeft daar een voortrekkersrol in, ontwikkelt zich zowel wetenschappelijk als op zorggebied samen met de WUR (Wageningen Universiteit en Research) tot een ziekenhuis wat leidend wil zijn op voedingsgebied.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling