terug

Differentiatiestage Perinatologie

Perinatologie

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Perinatologie

Over de opleiding

Differentiatiestage perinatologie

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling ›

Het Zaans Medisch Centrum is een innovatief ziekenhuis waarbij het verbeteren van processen een belangrijke plaats inneemt. Sinds een jaar is het nieuwe ziekenhuis, dat volgens het “lean concept” is gebouwd (bouwtechnisch aandacht voor patiënten processen) in gebruik genomen. Acute zorg en verloskunde zijn in het nieuwe ziekenhuis twee belangrijke speerpunten. In het nieuwe ziekenhuis is een volledig geïntegreerd bevalcentrum in gebruik genomen.

De vakgroep gynaecologie/verloskunde stond in 2015 in de top 3 beste opleidingsgroepen van de Set Q. Het opleidingsklimaat kenmerkt zich door wederzijds respect en een zeer veilig klimaat. De prenatale zorg is georganiseerd in zorgpaden. Er is een goed functionerende VSV en het afgelopen jaar is een succesvolle pilot gedraaid om de integrale zorg in het VSV goed vorm te geven. In 2018 wordt deze pilot afgerond.
Met de kinderartsen en psychiaters is er een maandelijkse POP bespreking, waar zwangeren met complexe en psychiatrische problematiek worden besproken. Deze zwangeren worden ook in het ZMC gedurende de hele zwangerschap begeleid.

Wat gaat de aios leren?

  • Begeleiding hoog risico zwangerschappen (monochoriale gemelli, diabetes mellitus etc.)
  • Supervisie verloskamers
  • Themaspreekuur met zorgpad psychiatrie
  • Intakebespreking met eerste lijn
  • Meelopen in de eerste lijn, indien gewenst.
  • Participeren in besprekingen met psychiaters, kinderartsen en internisten.
  • Participeren in dienstrooster stafleden.
  • Indien gecertificeerd participeren in de counselingsspreekuren prenatale diagnostiek.

De stage kan gedurende 6 tot 12 maanden plaatsvinden aan het eind van de opleiding. Er wordt zonder blokkensysteem gewerkt, waardoor continuïteit van zorg over de periode beter gewaarborgd kan worden (denk aan hoog risico poli zwangeren en POP poli).

Vooraf aan de stage vindt een kennismakingsgesprek plaats met de opleider om te inventariseren wat de leerdoelen zijn en vervolgens wordt een individueel opleidingsprogramma voor dit onderdeel opgesteld.

Tijdens de werkzaamheden in de kliniek werkt de Aios aan de beschreven leerdoelen. Supervisie vindt al naar gelang de zelfstandigheid in direct contact of op afstand plaats. De te behalen EPA's worden gevuld met KPB's en OSAT’s waarbij alle competenties worden getoetst. Iedere 3 maanden is er een voortgangsgesprek met opleider en waarnemend opleider.

De vakgroep gynaecologie/verloskunde in het Zaans Medisch Centrum
Onze vakgroep bestaat uit 9 gynaecologen, waarvan 3 met het aandachtsgebied urogynaecologie.

Naast de dagelijkse gynaecologie en zwangeren spreekuren zijn er enkele specifieke spreekuren zoals urogynaecologie/bekkenbodem, oncologie, voortplantingsgeneeskunde en colposcopie. Op onze polikliniek is een gezamenlijke behandelkamer met de urologie; hier vinden de kleine ingrepen plaats (hysteroscopie en truclear, versapoint, LETZ, kleine verrichtingen vulva ).
Momenteel wordt er aan een prospectieve risico-inventarisatie (PRI) gewerkt om –indien nodig- bovenstaande ingrepen onder sedatie te verrichten.

Drie dagen per week wordt er geopereerd.

Wij werken samen met de opleidingsclusters van het AMC en VUmc. We vervullen het perifere deel van de opleiding binnen bovengenoemde clusters. De opleiders zijn Neriman Bayram en Jos Brouns.

Eén keer per 2 maanden vindt er een regionale refereeravond plaats, daarnaast is er 1x per 2 maanden clusteronderwijs gedurende één dag.

Binnen het ZMC zijn er voor de a(n)ios Gynaecologie dagelijkse onderwijsmomenten na de ochtendoverdracht.
Wij participeren actief in de landelijke consortiumtrials.

Ook participeren wij in D-RECT en SetQ. Binnen onze vakgroep wordt periodiek een SetQ beoordeling door de assistenten t.a.v. de gynaecologen gegeven. Deze beoordeling wordt binnen de vakgroep open besproken.
In 2012 vond er een kwaliteitsvisitatie plaats waaruit we uitzonderlijk goed naar voren kwamen. In 2018 zal er opnieuw zowel een opleidings- als kwaliteitsvisitatie plaatsvinden. Er vindt één keer per maand een opleidingsvergadering plaats in een open en veilige sfeer. Deze open en veilige sfeer vind je ook terug in overdrachtsmomenten en overlegmomenten. De aios hebben grote inbreng in hun eigen opleiding.

Onze protocollen zijn allemaal via ons kwaliteitsportaal in te zien. De beoordeling van de aios vindt plaats met behulp van het digitale portfolio EPASS van de universiteit van Maastricht.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling