terug

Differentiatiestage

Kinderendocrinologie

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Kinderendocrinologie is een fascinerend vak, waarin zowel acute als langdurige zorg wordt verleend aan patiënten van prematuur tot jong volwassene. De algemeen kinderarts heeft regelmatig te maken met een endocrinologisch probleem. Een goede kennis van dit vak is daarom belangrijk. Binnen de afdeling kinderendocrinologie bieden wij je de mogelijkheid om ervaring op te doen met patiënten zoals die gezien worden in de algemene praktijk en om daarnaast kennis te maken met ingewikkelde endocrinologische problemen. Je ziet zelf de nieuwe patiënten en bespreekt deze na met de fellow kinderendocrinogie en de kinderarts-endocrinoloog. Tevens worden alle nieuwe patiënten gepresenteerd in de wekelijkse patiëntenbespreking.

De Kinderkliniek VUmc kent de volgende afdelingen:

  • Verpleegafdeling 9B en 9C, 2x 26 bedden. Werkplekmanagers Esther Edelenbos (kinderarts) en Peter Mooij (verpleegkundige)
  • IC neonatologie, 15 bedden. Werkplekmanager Mirjam van Weissenbruch (kinderarts-neonatoloog) en Anja Esmeijer (verpleegkundige)
  • IC Kinderen, 9 bedden. Werkplekmanager Dick Markhorst (kinderarts-intensivist en Anja Esmeijer (verpleegkundige)
  • Poli Kinderen in dagbehandeling. Werkplekmanager Roos van der Plas (kinderarts) en Nel Henssen (verpleegkundige)
    Er zijn ongeveer 40 kinderarts-stafleden, 10 fellows. Daarnaast ca 22 AIOS in VUmc en nog eens 8 in onze OOR ziekenhuizen (Lucas Andreas Amsterdam, OLVG Amsterdam, Spaarne Hoofddorp en MCA Alkmaar) . Hoewel vrijwel alle pediatrische deelspecialisme aanwezig zijn is de afdeling van dusdanige omvang dat iedereen elkaar kent en laagdrempelig weet te vinden. Ook van de meeste snijdende specialismen zijn er subspecialisten voor kinderen: naast kinderchirurgie ook kinderneurochirurgie, kinderurologie, kinderorthopedie, kinder KNO.

Het onderzoek van VUmc staat sinds 8 jaar in de top 3 en sinds 2010 op de 2e plaats van de Nederlandse UMC’s. Het kindergeneeskundig onderzoek kent de volgende hoofdlijnen waarbij samengewerkt gaat worden met het AMC:

  • Kinderneurologie ihb witte stof ziekten
  • Kinderoncologie
  • Voeding en metabolisme
  • Infectiologie/immunologie
  • Methodologie/epidemiologie/systeembiologie

In dit laatste thema is ook een programma vanuit de Algemene Kindergeneeskunde: Epidemiologie en late effecten van complexe aangeboren en jong verworven aandoeningen.

Wij hebben sinds 2009 2 smiley’s en op basis van de in november 2010 gehouden audit verwachten wij in 2011 de NIAZ accreditatie. De kwaliteit van onderwijs en opleiding wordt jaarlijks geëvalueerd met D-RECT en SetQ. In VUmc heeft kindergeneeskunde een voorhoedefunctie bij de vernieuwingen van de (vervolg) opleidingen. Jaarlijks is er een PAOG nascholingsweek voor Kinderartsen en een Symposium voor coassistenten en daarbij betrokken opleiders. http://www.vumc.nl/afdelingen/kindergeneeskunde/jaar-verslag/

De staf bestaat uit:
Dr. J. Rotteveel, kinderendocrinoloog, hoofd kinderendocrinologie
Dr. M.J.E. Walenkamp, kinderendocrinoloog
D. Klink, fellow kinderendocrinologie
M. Finken, fellow kinderendocrinologie

Aan het begin van de stage zal een introductiegesprek plaatsvinden met een van de kinderendocrinologen, waarbij de leerdoelen zullen worden besproken en vastgelegd. Er wordt verwacht dat je een persoonlijk ontwikkelingsplan opstelt. Er zal een voortgangsgesprek plaatsvinden na 6 weken en een afsluitend beoordelingsgesprek na 3 maanden.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling