terug

Differentiatiestage Therapeutic drug monitoring

TDM, Toxicologie, Farmacogenetica

Wat gaat de aios leren?

Het Klinisch Farmaceutisch Laboratorium (KFL) is als onderdeel van de afdeling Klinische Farmacie van VieCuri Medisch Centrum gespecialiseerd in zowel therapeutic drug monitoring, toxicologisch onderzoek als farmaceutische analyses. Het laboratorium is gespecialiseerd in het opzetten van nieuwe bepalingen binnen de psychiatrie, waaronder dried blood spots (DBS), biologicals en infectieziekten. Klinisch farmacologische en toxicologische bepalingen worden verricht voor zowel VieCuri, als andere ziekenhuizen in heel Nederland. Het laboratorium is ISO 15189 geaccrediteerd. Er vindt nauwe samenwerking plaats met de ziekenuizen in de regio, en binnenshuis met het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium, waarbij gebruik gemaakt wordt van elkaars expertises: het KFL voert op de LC-MS/MS een variatie aan KCL bepalingen uit. Naast de LC-MS/MS worden een grote variatie aan andere technieken gebruikt zoals UPLC, GC, etc.

Het KFL speelt een belangrijke rol binnen de onderzoekslijnen met TDM als speerpunt, waarbij infectieziekten en psychiatrie de belangrijkste zijn. Hierin vindt nauwe samenwerking plaats met het Maastricht UMC+ respectievelijk Vincent van Gogh Instituut.  

VieCuri biedt de differentiatiestage TDM, Toxicologie en Farmacogenetica aan als onderdeel van de opleiding tot ziekenhuisapotheker. Na een algemene introductie en kennismaking zal aan de hand van de wensen van de AIOS en binnen de mogelijkheden van het laboratorium een individueel opleidingsprogramma worden samengesteld.  Daarnaast is de farmaceutische kwaliteitscontrole (QC) ook mogelijk als aandachtsgebied binnen de differentiatie. De volgende activiteiten (afhankelijk van het project) zullen onderdeel zijn van de werkzaamheden: opzetten van validaties, advisering rondom uitslagen, verdere verdieping in de farmacokinetiek, verdieping in de gebruikte analysemethode, onderwijs en deelname aan MDO’s en onderwijsmomenten binnen het ziekenhuis. Bovendien zal de AIOS ook betrokken worden bij de dagelijkse gang van zaken van het laboratorium.

Tijdens de differentie is er veel ruimte voor klinische stages. De vakgroep heeft daarin een goede samenwerking met o.a.:

  • De SEH en Intensive Care met enthousiaste SEH-artsen en intensivisten die veel kennis hebben van TDM en met name toxicologie.
  • Vincent van Gogh voor GGZ , met name voor farmacogenetica maar ook TDM van psychiatrische middelen
  • Infectieziekten
  • MDL op gebied van TDM van biologicals

Voor verdere informatie over de opleiding, zie de bijlage.

Samenwerkende instellingen
Vincent van Gogh voor GGZ
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling