terug

Differentiatiestage

Differentiatiestage Rhinologie

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

De leerinhoud bestaat uit een gedeelte van de inhoud van themakaarten 6, 7 en 8 van het landelijke opleidingsplan ENTER2 en het cursorisch onderwijs.

Centrale elementen in deze stage zijn:

  • functionele endonasale neus chirurgie
  • de in- en uitwendige neuscorrectie (open approach)
  • genavigeerde neusbijholten chirurgie (incl. complexe neusbijholten chirurgie)
  • diagnostiek en interpretatie voor rhinitis, rhinosinusitis en tumoren in de neus en neusbijholten.
  • begrip van pathofysiologie van rhinitis en rhinosinusitis
  • immunotherapie bij volwassenen
  • toepassing biologicals bij CRSwNP
  • kennisvergroting door middel van capita selecta.

Chirurgische vaardigheden worden aangeleerd door ervaren KNO-artsen.

Hoe ga ik leren?

De klinische settings zijn de polikliniek en het operatiekamercomplex. Na de algemene introductie zal een IOP worden opgesteld in overleg met A-opleider, aios en stagebegeleider.

De AIOS zal aanvangen met een standaard weekschema van 50/50 polikliniek en operatiekamer. De poliklinische spreekuren worden gesuperviseerd door alle leden van de opleidingsgroep. Op het operatiekamercomplex opereert de AIOS onder supervisie van dr. C.D. Henatsch (aandachtgebieden facial plastic, neusbijholten chirurgie en traanwegchirurgie), dr. P.F.M. Dammeijer (aandachtsgebieden rhinoplastiek, traanweg- en neusbijholten chirurgie), drs. M.Borgemeester , drs. S. Wagemaker en drs. M. Joosten (allergie, neusbijholtenchirgie) .

 

Het schema is zodanig opgesteld dat er nooit twee AIOS (basis en differentiatie) tegelijkertijd bij dezelfde operateur staan ingeroosterd. De opleidingsactiviteiten op het operatiekamercomplex, bestaan uit functionele endonasale neusoperaties, open rhinoplastieken en endoscopische genavigeerde neusbijholten operaties. Ook bestaat er de mogelijkheid tot deelname aan het operatieprogramma ten behoeve van de traanweg chirurgie. Het aantal ingrepen en het verwachte bekwaamheidsniveau aan het einde van de stage in het VieCuri Ziekenhuis wordt besproken en nauw gemonitord. Het toetsen en beoordelen geschiedt door middel van KPB, OSATS, opleidingsgesprekken, beoordelen van operatieverslagen en continue zelfreflectie.

Opzet 6 maanden, parttime:

Gestreefd wordt naar 2 dagdelen chirurgie per week, uitgaande van een stage waarbij de AIOS 2 dagen per week aanwezig is gedurende 6 maanden. De AIOS zal de overige 2 dagdelen participeren in rhinologie- en algemene spreekuren. Het programma wordt in samenspraak met de stagesupervisor en de roosteraars gemaakt.

Aan het eind van de stage zal een evaluatiegesprek plaatsvinden met de aangewezen begeleider, dr. Henatsch in combinatie met de algemeen opleider. Tijdens een voortgangsgesprek wordt halverwege de stage (dwz na 12 weken) de ontwikkeling van de AIOS besproken.

 

Te behalen bekwaamheidsniveaus (ESA)

Externe rhinoplastiek 3,4

Endonasale rhinoplastiek 3,4

Rhinologie Septumcorrectie 4,5

Conchareductie 4,5

Reponeren neusfractuur 4,5

FESS (met navigatie)

-infundibulotomie 4,5

-voorste ethmoidectomie 4,5

-achterste ethmoidectomie 4,5

-sphenoidectomie 3,4

-sinus frontalis Draf IIa 2,3

-Draf IIb en draf III 1,2

Het cursorisch onderwijs uit het basisdeel van het lokale opleidingsplan wordt aangevuld met de volgende capita selecta: indicaties endonasale neuscorrecties vs open approach, navigatie bij revisie en complexe neusbijholten chirurgie, beoordeling CT en MRI scan van de neusbijholten, reuktest en reuktraining, samenvatting en implementatie van de richtlijn Chronische rhinosinusitis en neuspoliepen.

Aan het einde van deze stage zal de aios een CAT presenteren over rhinologisch onderwerp.

 

 

 

Show-and-tell

Uit feedback van AIOS blijkt dat de opleidingsgroep in VieCuri ervaren wordt als een constructieve werkomgeving met laagdrempelige mogelijkheid tot overleg en een prettige werksfeer.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling