terug

Volwassenpsychiatrie Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoeksstage van 6 maanden voor AIOS psychiatrie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Project

Het ADMIRED project (Ai Driven MonItoRing Equipment for Bipolar Disorder) richt zich op de ontwikkeling van een tool om nieuwe episodes van een bipolaire stoornis te voorkomen. Hiertoe wordt een volledig systeem ontwikkeld, dat in staat is om continu relevante psychologische en fysiologische omstandigheden van patiënten te monitoren (zoals stemming, hartslag, beweging, slaap). Met de integratie van een voorspellend systeem daarbij, wordt een persoonlijk gebruikersprofiel gemaakt om mogelijke terugvallen in zowel depressie als manie te voorzien. Zo kunnen gebruikers en hulpverleners op tijd gewaarschuwd worden om een terugval te voorkomen. Het ADMIRED systeem heeft als doel het aantal terugvallen en ziekenhuisopnames te verminderen, de kwaliteit van leven van patiënten en hun families te verbeteren, en de directe en indirecte kosten van de ziekte te verminderen.

Voor de ontwikkeling van deze innovatieve patiënt-arts-verzorger technologie zullen we twee verschillende groepen patiënten met bipolaire stoornis door verschillende episodes volgen. Samen met nationale (Altrecht en NiceDay) en internationale partners (o.a. in Denemarken en Portugal) zullen we een belangrijke stap zetten in de richting van gepersonaliseerde patiëntgerichte psychiatrie en continue gezondheidszorg.

Wat wordt er van de AIOS verwacht?

  • Interesse in eHealth en technologische ontwikkelingen zoals AI en User Experience Engineering, eerdere ervaring hiermee is geen voorwaarde
  • Je bent in opleiding tot psychiater
  • Je draait mee in de AIOS-pool van bereikbaarheidsdiensten.

 

Hoe ga ik leren?

Wat kan de AIOS verwachten?

  • Onderzoekvaardigheden ontwikkelen die aansluiten op eventuele eerdere onderzoekservaring
  • Leren over E-health applicaties en hun mogelijkheden
  • Leren over AI-implementaties in de psychiatrie
  • Mogelijkheid tot schrijven van een eindreferaat en/of een paper
  • AIOS kan het lokale dinsdagmiddag onderwijs volgen
  • Supervisie door Marco Boks, deelname aan wekelijks onderzoekoverleg met stagiairs en PhD studenten
  • Arbeidsvoorwaarden conform CAO UMC

Mogelijkheid promotieonderzoek

Het is mogelijk dit project in een promotietraject te verwerken. Ook ANIOS, met dus een afgeronde geneeskunde opleiding en bij voorkeur tevens met interesse in een opleidingsplek tot psychiater, zijn in dat geval welkom om te solliciteren. Het zal dan om een baan als onderzoeker in opleiding gaan, met bijbehorende salariëring conform cao. Neem voor meer informatie en het bespreken van de mogelijkheden contact op met Marco Boks.

 

Show-and-tell

“Tijdens mijn opleiding tot psychiater in het UMC Utrecht ben ik gestart met mijn promotieonderzoek bij Marco Boks. De afwisseling tussen klinisch werken, de opleiding volgen en onderzoek doen vind ik erg leuk en wordt goed gefaciliteerd zowel vanuit de opleider als vanuit het onderzoek. De aios groep is actief en gastvrij, en naast de onderzoeksgroep van Marco waarmee wekelijkse informele meetings zijn, zijn er meerdere collega aios die onderzoek doen. De samenwerking met Marco is prettig, leerzaam en laagdrempelig. Als je meer wilt weten, stuur me dan een mail: a.alkema@umcutrecht.nl.” – Anne Alkema, AIOS psychiatrie en PhD student.

Samenwerkende instellingen
Altrecht GGZ
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling