terug

Volwassenpsychiatrie

Zorgprogramma Lijf en Leven; stage van 6 maanden voor AIOS psychiatrie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het Zorgprogramma Lijf en Leven is een stage voor AIOS die zich willen verdiepen in de samenhang tussen somatiek en psychiatrie en integrale zorg. Onze doelgroep zijn EPA-patiënten die zowel psychiatrische- als lichamelijke aandoeningen hebben. Binnen ons programma hebben wij een ‘Eendagsdiagnostiek’. Op deze multidisciplinaire screenings dag worden er verschillende onderzoeken gedaan en zijn er gesprekken met de ziekenhuisapotheker, diëtist, psychomotore therapeut, verpleegkundig specialist psychiater en eventueel een internist in opleiding of HAIO. De uitslagen worden in een MDO besproken en komt het team tot een geïntegreerd advies.

Binnen ons zorgprogramma bieden wij voor deze doelgroep ook een 2-daagse- groeps- deeltijd behandeling in een multidisciplinair team van maximaal 8 patiënten. De nodige zorg en ondersteuning bestaan uit: medicatie-optimalisatie, psychomotore therapie, een voedingsmodule, schematherapie, psycho-educatie en psy-pilates. Als AIOS ben je medebehandelaar bij de groepsbehandelingen en ben je tevens individueel behandelaar voor patiënten uit de deeltijd en de polikliniek. Daarbij ben je onder supervisie verantwoordelijk voor andere medische zaken als medicatie en somatiek, maar doe je ook ervaring op met verschillende psychotherapeutische interventies (o.a. Schematherapie, CGT, EMDR) zowel in een groep als individueel.

Hoe ga ik leren?

Wij werken in een enthousiast team, met uitgebreide expertise op dit gebied bestaande uit een psychiater, psychologen, verpleegkundig specialist GGZ, psychomotorisch therapeut, diëtist, ervaringsdeskundige en een programmamanager.

Deze stage is goed te combineren met wetenschappelijk onderzoek en het maken van een eindreferaat (of met een promotietraject), of met andere stages in het UMC.

Bereikbaarheidsdienst
Je draait mee in de AIOS-pool van de bereikbaarheidsdiensten.

Onderwijs
Je neemt deel aan het landelijk/ consortium onderwijs, aan het lokale onderwijs en je geeft incidenteel onderwijs aan coassistenten.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling