terug

Jeugdpsychiatrie

Polikliniek kinderpsychiatrie 0-6 jaar, onderdeel van de polikliniek ontwikkelingsstoornissen

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het betreft een stage op de polikliniek van het jonge kind (0-6 jaar), waarbij de psychiater in opleiding de poliklinische intakes onder supervisie van de kinder- en jeugdpsychiater. De polikliniek richt zich voornamelijk op diagnostiek en kortdurende behandeling bij kinderen van 0-6 jaar met verdenking op een kinderpsychiatrische stoornis. De diagnostiekperiode duurt gemiddeld vier weken waarbij op de eerste onderzoeksochtend de hetero- en ontwikkelingsanamnese wordt afgenomen en een gestandaardiseerd psychiatrisch onderzoek plaatsvindt (ADOS/DB-DOS). Na de eerste onderzoeksochtend wordt besloten of aanvullend onderzoek is geïndiceerd zoals een psychologisch onderzoek, een diagnostisch huis- of schoolbezoek. In de wekelijkse polikliniek vergaderingen van het jonge kind worden de nieuwe intakes kort besproken. Binnen het team poli jonge kind zijn naast twee kinder- en jeugdpsychiaters, een GZ-psycholoog, een ouderbegeleider en een thuisbegeleider werkzaam en enkele stagiaires. De mogelijkheid bestaat om ook met de andere disciplines mee te kijken/deel te nemen aan de gesprekken/diagnostische huis/schoolbezoeken. Vier weken na het eerste intakegesprek vindt het adviesgesprek plaats. De kortdurende behandeling kan bestaan uit psycho-educatie, ouder- of thuisbegeleiding en medicatie. Tijdens de stage is er de mogelijkheid om onder supervisie kinderen tussen de 0-6 jaar in te stellen op medicatie.

Binnen deze stage bestaat tevens de mogelijkheid om aan onderzoek deel te nemen dan wel zelfstandig onderzoek op te zetten en hierover een eindreferaat/ artikel op te stellen.

Bereikbaarheidsdienst
Je draait mee in de AIOS-pool van de bereikbaarheidsdiensten.

Onderwijs
Je neemt deel aan het landelijk / consortium onderwijs, aan het lokale onderwijs en je geeft incidenteel onderwijs aan coassistenten.

Hoe ga ik leren?

De psychiater in opleiding krijgt supervisie van een kinder-en jeugdpsychiater, neemt deel aan het mentoraat; aan de medische overdracht en neemt deel aan het cursorisch locaal en landelijk onderwijs. Er zijn klinische presentaties, patiëntbesprekingen; spiegelsessies; klinische ronden, casuïstiekbespreking, journalclub en refereerbijeenkomsten. De psychiater in opleiding neemt deel aan life groepssupervisie systeemtherapie en supervisie psychotherapie.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling