terug

Gastrointestinale endoscopie

Basis endoscopie cursus

Wat gaat de aios leren?

Endoscopie Skillslab UMC Utrecht - Basis endoscopie cursus

De afdeling MDL-ziekten van het UMC Utrecht is in het bezit van een Endoscopie skillslab, waar training wordt gegeven in het verrichten van gastrointestinale endoscopie. Het aanleren van basiskennis en -vaardigheden is van belang voor het zorgvuldig uitvoeren van endoscopische procedures. Het Endoscopie skillslab UMC Utrecht organiseert praktische hands-on cursussen voor iedereen die zich wil bekwamen in endoscopie.

De cursus wordt gegeven over twee dagen, waarbij wij er bewust voor hebben gekozen om de tweede cursusdag ongeveer 2-3 maanden na cursusdag 1 te verzorgen. Op de tweede dag kunnen reeds in de praktijk aangeleerde vaardigheden worden geëvalueerd en wordt dieper ingegaan op endoscopische instrumentaria. De trainingen worden verzorgd in kleine groepen (max. 3 deelnemers), waardoor directe feedback mogelijk is. De cursussen worden gegeven door didactisch geschoolde en ervaren endoscopisten.

Een belangrijk onderdeel van de cursus is het GI-MentorTM systeem (3D systems), een virtueel endoscopie simulatie platform. Door middel van oog-hand coördinatie oefeningen en virtuele patiënt casus kunnen basale endoscopische procedures, waaronder gastroscopie, sigmoïdoscopie en coloscopie, worden getraind. Daarnaast biedt het platform ook de mogelijkheid om geavanceerde technieken, zoals poliepectomie, EUS en ERCP te oefenen. Bij de cursus zijn toegang tot instructievideo’s en lesmateriaal inbegrepen.

Naast het simulatie platform wordt er onderwijs gegeven over reiniging/desinfectie, endoscopie-instrumenten, en elektrocoagulatie.

Voor wie?

De cursussen zijn bedoeld voor (kinder-) MDL-artsen in opleiding, diergeneeskundigen en verpleegkundig endoscopisten. De cursussen zijn erkend binnen het MDL-HOM curriculum.

Beschikbaarheid

De cursus wordt 3 keer per jaar georganiseerd, data zijn op aanvraag aanwezig.

Kosten

De kosten voor de 2-daagse cursus bedragen €495,00, inclusief lunch.

Informatie en aanmelden

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Paul Didden of Jan Monkelbaan. Voor aanmelding kunt u contact opnemen met Ada van de Lustgraaf via de mail alustgra@umcutrecht.nl of telefonisch (088-7559665).

We zien u graag in Utrecht.

Dr. Paul Didden en Jan Monkelbaan, MDL-artsen

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling