terug

Differentiatiestage Wetenschappelijk onderzoek

Klinisch Geneesmiddelenonderzoek, onderdeel van de opleiding tot ziekenhuisapotheker

Duur
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

Met de recente wijzigingen in organisatie en wetgeving rondom onderzoek met mensen neemt de complexiteit van dit speelveld steeds verder toe. Daardoor wordt de rol van de ziekenhuisapotheker binnen klinisch geneesmiddelenonderzoek steeds belangrijker, waarbij zowel de aanspraak op inhoudelijke kennis als op effectief interprofessioneel samenwerken toeneemt. Bij veel grote internationale geneesmiddelenonderzoeken is de ziekenhuisapotheker door zijn unieke kennis over productontwikkeling, klinische farmacologie, medicatiebewaking en medisch-ethische wetgeving van nature spin in het web. Hierdoor is dit tevens bij uitstek de plek waar diverse facetten van de ziekenhuisfarmacie samenkomen.

Binnen het UMC Utrecht bestaat de mogelijkheid om de differentiatie “klinisch geneesmiddelenonderzoek” te volgen en je te verdiepen in de diverse aspecten omtrent het opstarten, begeleiden en beoordelen van klinisch geneesmiddelenonderzoek. De apotheek van het UMC Utrecht ondersteunt bij circa 300 lopende klinische studies en is betrokken bij diverse stadia van het organiseren en uitvoeren van klinisch onderzoek. Zo heeft de ziekenhuisapotheker / klinisch farmacoloog zitting in de METC om de deugdelijkheid van geneesmiddelenonderzoeken te kunnen beoordelen (nadruk op zowel de klinische farmacologie als farmaceutisch-technische aspecten). Daarnaast zijn we in het vervolgtraject betrokken bij de opstart van WMO-plichtige studies en denken we onder andere mee bij de productontwikkeling, waaronder ook de ontwikkeling van Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s onder de GMP-vergunning). Als medebehandelaar pakken we onze rol bij de complexe patiëntencategorie o.a. door deel te nemen aan multidisciplinaire overleggen gericht op deelnemers van fase-1 oncologische studies.

Binnen de differentiatie is het mogelijk om een deel van de stage in te vullen bij één van onze externe partijen waar we mee samenwerken. Zo is het mogelijk om een deel van de productontwikkeling voor klinisch geneesmiddelenonderzoek bij de Apotheek A15 te verrichten. Tevens werken we samen met de CCMO, alwaar het mogelijk is om de beoordeling van de meest complexe geneesmiddelenonderzoeken van dichtbij mee te maken. In samenspraak met jou stellen we een geïndividualiseerd programma op, waarbij we rekening houden met jouw persoonlijke wensen en interesses.

Samenwerkende instellingen
Apotheek A15
Universitair Medisch Centrum Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling