terug

Differentiatiestage Therapeutic drug monitoring

Onderdeel van de opleiding tot ziekenhuisapotheker

Wat gaat de aios leren?

Het TDM laboratorium van de ziekenhuisapotheek van het UMC Utrecht is zowel op het vlak van de patiëntenzorg als op het vlak van onderzoek één van de grootste TDM laboratoria van Nederland met één van de grootste assortimenten aan bepalingen. Het apotheek laboratorium verricht klinisch farmacologische en toxicologische bepalingen voor zowel het UMC Utrecht als ziekenhuizen in binnen- en buitenland en is ISO15189 geaccrediteerd. Naast LC-MS/MS, worden ook andere technieken als HPLC en GC gebruikt. Daarnaast vinden bijzondere analyses plaats van bijvoorbeeld dried blood spots (DBS), biologicals met LC-MS/MS (proteomics onderzoek), oncolytica en toxscreening met LC-MS/MS.

Binnen het UMC Utrecht is er de mogelijkheid om de differentiatie Laboratorium te volgen als onderdeel van de opleiding tot ziekenhuisapotheker (differentiatiefase).

Tijdens de differentiatie kom je in aanraking met alle aspecten van het laboratorium. Je kiest binnen de differentiatie Laboratorium zelf een klinisch aandachtsgebied, zoals toxicologie, kindergeneeskunde, IC, infectieziekten etc. Daarnaast is de farmaceutische kwaliteitscontrole (QC/QP) ook mogelijk als aandachtsgebied binnen de differentiatie. Tijdens de differentie is er veel ruimte voor klinische stages, de ziekenhuisapotheek heeft daarin een goede samenwerking met o.a.

  • Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), dat in het UMC Utrecht is gevestigd. Tijdens de opleiding volg je hier een stage waarbij je ontzettend veel leert over toxicologie.
  • De kindergeneeskunde, in Utrecht is zowel het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis (WKZ) als het Prinses Maxima Centrum (PMC) gevestigd. Tijdens de opleiding kun je hier veel leren over kinderfarmacologie en kinderoncologie. Het PMC is formeel een ander ziekenhuis dan het UMC Utrecht maar er wordt op een prettige manier samengewerkt met mogelijkheden voor een klinische stage.
  • De SEH en Intensive Care met enthousiaste SEH-artsen en intensivisten die veel kennis hebben van TDM en met name toxicologie.

Voor verdere informatie over de opleiding, zie de bijlage.

Voor verdere informatie over het laboratorium, zie Farmalab - UMC Utrecht.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling