terug

Differentiatiestage Sociale pediatrie

Profileringsstage Sociale Pediatrie II: kindermishandeling

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De sociale pediatrie in het WKZ heeft als een speerpunt ‘signalering en aanpak van een vermoeden op kindermishandeling’. Hierin speelt de patiëntenzorg een grote rol, waarbij het UMCU ook onderdeel vormt van het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) en het Centrum Seksueel Geweld (CSG) Utrecht. In de patiëntenzorg wordt intensief samengewerkt met de psycho-sociale afdeling (medische psychologie en maatschappelijk werk, psychotraumacentrum, centrum seksueel geweld), meerdere deelspecialisten en Veilig Thuis. Daarnaast wordt veel onderwijs op dit gebied verzorgd voor een brede doelgroep en wordt onderzoek verricht naar de signalering van kindermishandeling op de SEH middels net NSK.
U werkt direct onder supervisie van de kinderartsen sociale pediatrie die jarenlange ervaring hebben met deze patiëntencategorie. U draait een eigen spreekuur, neemt deel aan meerdere multidisciplinaire overlegvormen en kunt mee kijken bij de medebehandelaars om een goed beeld van de diagnostische mogelijkheden te krijgen waarmee gepaste hulpverlening opgestart kan worden. Deze problematiek vraagt om kennis op het juridisch vlak, die ruim aan bod zal komen.

Verdere speerpunten binnen de patiëntenzorg van de sociale pediatrie in het WKZ zijn aanhoudend lichamelijke klachten en eetstoornissen jonge kind. Ook deze speerpunten kunnen in de stage aan bod komen wanneer de AIOS hier belangstelling voor heeft, meerdere combinaties zijn hierin mogelijk.

De afdeling sociale pediatrie werkt nauw samen met de psychosociale afdeling (PSA). Sociaal-emotioneel onderzoek en intelligentie onderzoek van het kind wordt uitgevoerd door de psycholoog, terwijl maatschappelijk werk inzicht probeert te krijgen in de gezinsdynamiek. Het is mogelijk om achter de spiegelruit mee te kijken bij de diagnostiek van het kind. Het voeren van gemeenschappelijke gesprekken met de andere disciplines is gebruikelijk.
 

Het verrichten van wetenschappelijk onderzoek is mogelijk aangezien de sociale pediatrie in het WKZ vooroploopt in meerdere onderzoeksprojecten op het gebied van eHealth, uitkomstgerichte zorg, positieve gezondheid en interactie tussen biologische en psychosociale factoren (biopsychosociaal model).

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling