terug

Differentiatiestage Klinische farmacologie

Onderdeel van de opleiding tot ziekenhuisapotheker

Wat gaat de aios leren?

Binnen het UMC Utrecht is er de mogelijkheid om te worden opgeleid tot klinisch farmacoloog. Het is mogelijk om de opleiding te volgen als onderdeel van de opleiding tot ziekenhuisapotheker (differentiatiefase). Daarnaast is het mogelijk om te opleiding te volgen als geregistreerd ziekenhuisapotheker.

Het UMC Utrecht is misschien wel de mooiste plek in Nederland om opgeleid te worden tot Klinisch Farmacoloog. Het UMC Utrecht onderscheidt zich met name door dat de klinische stages zo ontzettend goed en leerzaam zijn.

Denk hierbij aan:

  1. Toxicologie: in het UMCU is het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) gevestigd. Als Klinisch Farmacoloog in opleiding volg je hier een stage waarbij je ontzettend veel leert over toxicologie. Een unieke kans.
  2. Kindergeneeskunde: in Utrecht is zowel het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis (WKZ) als het Prinses Maxima Centrum (PMC) gevestigd. Tijdens je opleiding kun je dus enorm veel leren over kinderfarmacologie en kinderoncologie. Het PMC is formeel een ander ziekenhuis dan het UMC Utrecht maar op het gebied van de opleiding tot Klinisch Farmacoloog wordt op een prettige manier samengewerkt.
  3. Het TDM laboratorium van de ziekenhuisapotheek. Dit is een groot TDM laboratorium met maar liefst 7 LC-MS/MS systemen waar vele bijzondere geneesmiddelen worden bepaald voor zowel interne als externe klanten. Je kunt op dit laboratorium bijvoorbeeld veel te weten komen over TDM van Biologicals.
  4. Een prachtige Intensive Care met enkele enthousiaste Intensivisten en IC Ziekenhuisapothekers die veel kennis hebben over Klinische Farmacologie. De IC stage tijdens de opleiding is zeer geliefd.

Voor verdere informatie over de opleiding, zie de bijlage. Daarnaast kun je altijd de opleider Klinische Farmacologie voor de Ziekenhuisfarmacie (Dr. Matthijs van Luin) benaderen voor meer informatie op m.vanluin-2@umcutrecht.nl

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling