terug

Differentiatiestage Bereidingen

Onderdeel van de opleiding tot ziekenhuisapotheker

Wat gaat de aios leren?

De afgelopen jaren heeft het onderdeel “bereiden van geneesmiddelen” binnen het takenpakket van de ziekenhuisapotheek veel positieve aandacht gekregen. De COVID pandemie heeft eens temeer de toegevoegde waarde van het zelf kunnen uitvoeren van apotheekbereidingen bewezen!

Binnen het UMC Utrecht bestaat de mogelijkheid om de differentiatie “bereidingen” te volgen en je te verdiepen in de diverse aspecten omtrent het bereiden en voor toediening gereed maken van geneesmiddelen. De bereidingsafdeling van het UMCU is volledig gericht op het voor toediening gereed maken en bereiden van geneesmiddelen voor de individuele patiënt. Het assortiment is divers en bevat onder andere elastomeerpompen, cytostatica, parenterale voedingen (NICU/PICU) en individuele bereidingen als capsules en dranken.
De afdeling heeft een dependance op de IC, waar geneesmiddelen voor toediening gereed gemaakt worden, en waar VTGM op voorraad handelingen plaats vinden. Daarnaast zijn er specifieke afdelingen in het ziekenhuis waar assistenten VTGM handelingen verrichten volgens een Handboek Parenteralia.

Ook wordt er in samenspraak met onder andere de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar nieuwe geneesmiddelen en daaraan gelieerde innovatieve bereidingsvormen, en beschikt het UMCU over een volledig uitgeruste radiofarmaca apotheek, waar een belangrijke focus ligt op het maken van nieuwe geneesmiddelen voor therapeutische doeleinden. Denk hierbij een Lu-177 en Ho-166 producten die deels in het UMCU zijn ontwikkeld.

Voor voorraadproductie heeft het UMCU een aandeel in Apotheek A15. Als onderdeel van de differentiatie is het mogelijk om een deel van de stage in te vullen bij Apotheek A15. Onderwerpen die hier aan bod kunnen komen zijn divers, onder andere productontwikkeling, voorraadproductie en kwaliteitscontrole.

Samen met onze partners bieden wij de mogelijkheid om je te verdiepen in alle aspecten omtrent van het bereiden van geneesmiddelen. In samenspraak met jou stellen we een geïndividualiseerd programma op, daarbij rekening houdend met jouw wensen en interesses.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling