terug

Differentiatiestage

Gastro-intestinale pathologie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Gastro-intestinale pathologie vorm een groot onderdeel van de praktijk van de afdeling Pathologie in het UMC Utrecht. De grote hoeveelheid biopten vormt een goede case-mix van de gebruikelijke GE-pathologie. Daarnaast is met name de oncologische GE-chirurgie sterk vertegenwoordigd, waarbij darmresecties, oesophagus-maagresecties en HPB resecties in toenemende mate worden verricht. Met het tot stand komen van AVL-ziekenhuizen locatie Utrecht, wordt een nog sterkere groei van deze oncologische chirurgie verwacht.
De diagnostiek wordt ondersteund door up-to-date moleculaire technieken, inclusief next generetion sequencing, en begeleid door gespecialiseerde GE-pathologen.

Naast de reguliere diagnostiek bestaat er een omvangrijke consultpraktijk van ca. 200-300 consulten per jaar, welke de gehele GE-pathologie behelst. Er wordt nauw samengewerkt met andere instituten, m.n. Het AMC in Amsterdam en Johns Hopkins in Baltimore, USA

Kenmerkend voor de GE-praktijk in het UMC Utrecht is de sterke interactie met de kliniek. Er is wekelijks een GE-bespreking en 2-3 maal per week een oncologie bespreking specifiek gericht op GE-pathologie. waarbij patiƫnten met radiologen, oncologen, chirurgen, MDL artsen en radiotherapeuten multidisciplinair besproken worden. Voorts zijn er elke week besprekingen met betrekking tot de moleculaire diagnostiek (MSI, Next generation sequencing), en is er 1x per maand een bespreking met de klinische genetica voor patiƫnten met erfelijke syndromen.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling