terug

Keuzestage

Opleidingsetalage Klinische Genetica Suriname

Duur
2 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze stage biedt de AIOS een unieke mogelijkheid om inzicht te krijgen in de gezondheidszorg in een ontwikkelingsland, toegespitst op klinisch genetische diagnostiek en behandeling bij syndromen en/of verstandelijke handicaps. Omdat er in Suriname geen klinisch geneticus werkzaam is, betreffen veel van de verwijzingen kinderen met ernstige problemenen dysmorfologie. Bij een groter deel dan de gemiddelde dysmorfologie polikliniek in Nederland is een a vue diagnose mogelijk van de aangeboden patiënten. Het zwaartepunt van deze stage ligt dan ook op de dysmorfologie en aangeboren afwijkingen bij een populatie van gemengde etnische achtergrond.

In de huidige tijd met next-generation-sequencing zal de AIOS bekwaamheid ontwikkelen in het onderzoek bij kinderen met verstandelijke beperking, dysmorfe kenmerken en aangeboren afwijkingen in de context van een omgeving met beperkte middelen, en dus met een phenotype-first approach.

Doordat er een kinderneuroloog en neurogeneticus onderdeel van het team uitmaken is het tevens mogelijk enkele poli’s neurogenetica mee te draaien.

Sinds 2018 worden in toenemende mate adviesvragers gezien met een verdenking op erfelijke kanker of bewezen erfelijke kanker in de familie (vaak in eerste instantie vast gesteld bij familie in Nederland).

Omdat er soms weinig of geen informatie vooraf beschikbaar is, leert de AIOS om met weinig voorbereidingstijd en/of informatie vooraf patiënten te zien. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van flexibiliteit, stressbestendigheid en zo efficiënt mogelijk werken.

De AIOS leert het doelmatig inzetten van beperkt beschikbaar aanvullend onderzoek. Ook is er aandacht voor hoe culturele achtergronden de ideeën over erfelijkheid en oorzaken van aangeboren afwijkingen/verstandelijke handicaps en de attitudes tegenover genetisch onderzoek kunnen beïnvloeden.

Suriname / Paramaribo
In Suriname, een land vier keer zo groot als Nederland, wonen ruim 500.000 mensen, het grootste deel in en rond de hoofdstad Paramaribo. Er worden circa 10.000 kinderen per jaar geboren. Het land telt 6 ziekenhuizen: 4 in Paramaribo, 1 in Wanicka en 1 in Nieuw-Nickerie. Verder is er een keten van kleine poliklinieken langs de kuststrook en medische missieposten in het binnenland. In het binnenland wonen geschat 50.000-70.000 mensen. De bevolking is met recht multicultureel. De hoofdtaal is Nederlands, maar de voertaal in het binnenland Sranantongo.

Paramaribo heeft een universiteit (Anton de Kom universiteit) met een medische faculteit en Academisch Ziekenhuis (AZP). Medisch specialisten worden deels in Suriname en deels in het buitenland (vaak Nederland) opgeleid. Het specialisme klinische genetica bestaat er nog niet. De medische faculteit bevindt zich in het Medische Wetenschappelijk Instituut, waarin zich ook het chromosomenlaboratorium bevindt waar karyotypering en beperkt FISH-onderzoek mogelijk is. In Suriname wordt geen DNA- of metabool onderzoek gedaan, maar kan wel DNA geïsoleerd worden voor onderzoek in het buitenland.

Op dit moment wordt in het UMC Groningen een Surinaamse basisarts opgeleid tot klinisch geneticus. Dit betekent dat er over een aantal jaar een afdeling Klinische Genetica binnen het AZP zal zijn.

Hoe ga ik leren?

De meeste patiënten zullen gezien worden op de afdelingen kindergeneeskunde en neurologie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Daarnaast worden poliklinieken gehouden in de andere 3 ziekenhuizen van Paramaribo: Het RK Vincentius ziekenhuis, het Diaconessen ziekenhuis en ’s Lands Hospitaal. In de stage kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen, afhankelijk van de aangeboden case mix.

Ook is er de mogelijkheid een bezoek te brengen aan het revalidatiecentrum, een woonhuis naast de mythyl/tythyl school, een school/dagbesteding voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand, het chromosomenlaboratorium van het Medisch-Wetenschappelijk Instituut en om een college bij te wonen in de medische faculteit.

De AIOS zal onderdeel zijn van een team bestaande uit een klinisch geneticus dysmorfologie, een klinisch geneticus neurogenetica, een klinisch geneticus oncogenetica en een kinderneuroloog. Samen zien zij ruim 100 patiënten in 2 weken. Dit vereist een goede voorbereiding en een groot deel van de afwerking zal in Nederland plaats vinden.

Duur
Twee maanden (circa februari-maart)

De opbouw van de stage is: 1 week Nederland – 2 weken Suriname – 5-6 weken Nederland.

Show-and-tell

Een aantal AIOS klinische genetica in het UMCG hebben deze keuzestage reeds gevolgd. Vraag gerust naar hun ervaringen.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling