terug

Differentiatiestage Oncologie

Gynaecologische Oncologie en Familiaire Gynaecologische Tumoren

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

- De klinische besluitvorming rondom diagnostiek en behandeling van patiënten met (verdenking op) gynaecologische kanker en pre-maligniteiten.
- Counseling optimale behandeling bij:

  • Nieuwe patiënten op polikliniek Gynaecologische Oncologie.
  • Nieuwe patiënten met familiaire belasting voor ovarium en/of endometriumcarcinoom op polikliniek Familiaire Gynaecologische Tumoren.
  • Nieuwe patiënten met pre-maligniteiten cervix/vulva/vagina op CIN poli of polikliniek Gynaecologische oncologie.
  • Patiënten met gecompliceerde wondgenezing op de wondpoli.

- Slecht nieuws gesprekken en gesprekken rondom levenseinde.
- Chirurgische uitvoering van gynaecologisch oncologische ingrepen die passen binnen het pallet van de gynaecoloog met een taakstelling oncologie / streven naar superviseren 3e – 4e jaars AIOS bij mediane laparotomie / abdominale uterusextirpatie / abdominale adnexextirpatie / laparoscopische adnexextirpatie.
- Samenwerking op klinische afdeling: met verpleegkundigen, medisch maatschappelijk werk, verschillende consulenten.
- Participatie in MDO, waarin gynaecologische oncologie, radiotherapie, medische oncologie, pathologie, radiologie, urologie, en chirurgie vertegenwoordigd zijn.
- Organisatie palliatieve zorg, samenwerken met palliatief team.
- Leiderschap tonen op afdeling: situatie creëren waarin andere AIOS/PA-ers/verpleegkundigen en andere betrokken weten wat er op de afdeling speelt.

Tevens bieden we de mogelijkheid om binnen de differentiatie gynaecologisch oncologie een verdieping Familiaire Gynaecologische Tumoren te doen. In deze verdieping leert de AIOS (multidisciplinaire) counseling van vrouwen met familiaire belasting, indicatiestelling en uitvoering van preventieve chirurgie, en korte en lange termijn gevolgen hiervan. Verder komen DNA diagnostiek, plastische reconstructieve opties en kennis over lopende studies aan bod.

Hoe ga ik leren?
  • AIOS die de eindtermen voor jaar 4 gehaald hebben en zich vol enthousiasme willen differentiëren in de gynaecologische oncologie.
  • AIOS die de ambitie hebben om gynaecologisch oncoloog te worden nadrukkelijk aangeraden voor deze functie te solliciteren. Zij zullen o.b.v. behaalde leerdoelen en bekwaamheden, vastgelegd in hun portfolio, na deze differentiatiestage in de toekomst mogelijk korting kunnen aanvragen voor de subspecialisatie Gynaecologische Oncologie.

Vanwege het grote adherentiegebied (3,5 miljoen inwoners in NO Nederland) is deze stage uniek! Wij bieden de AIOS een uitdagende leeromgeving, met veel exposure en grote verscheidenheid aan problematiek, in een goed opleidingsklimaat. Je maakt actief deel uit van ons multidisciplinaire team, waarbij wij je optimaal willen laten leren, openstaan voor wederzijdse feedback, en actieve input verlangen in het verbeteren van onze zorg. Verder wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, waar je indien gewenst ook bij aan kunt sluiten.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling