terug

Differentiatiestage Obstetrie

Obstetrie, prenatale geneeskunde, perinatale sterfte en patiëntveiligheid

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

De afdeling obstetrie en prenatale diagnostiek van het UMCG is een multidisciplinair team met een goede samenwerking met de diverse specialismen als klinische genetica, neonatologie, en deelspecialismen van de volwassen geneeskunde. Het UMCG beslaat een groot adherentiegebied (3.5 miljoen inwoners in NO Nederland), waardoor een ruim aanbod aan tertiaire verwijzingen.

De AIOS kan participeren in de academische thema poli’s voor o.a. de zwangere met hartafwijkingen, met nierziekten, diabetes, maag/darm/leverziekten waarbij de verschillende deelspecialismen aanwezig zijn. Er is een focus op preconceptie zorg. De AIOS kan een superviserende rol krijgen op de verloskamers (expertise vaginale stuitbevallingen), de zwangerenafdeling en op de polikliniek verloskunde. Op de prenatale diagnostiek kan de AIOS o.a. participeren in de prenatale counseling , afhankelijk van de reeds opgedane ervaring, participeren in het geavanceerd ultrageluidonderzoek type 1 bij 13 en 20 weken. Tevens bestaat de mogelijkheid om met de geavanceerd ultrageluidonderzoeken type 2 mee te lopen, alsook de multidisciplinaire spreekuren met kindercardioloog en kindernefroloog.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid tot verdieping in de perinatale sterfte waardoor de AIOS meer inzicht in achtergronden van perinatale sterfte, doodsoorzaken classificatie, placenta pathologie en de methodiek van perinatale sterfte audit krijgt. De aanwezige expertise op 1 plek maakt deze stage uniek. Ook is het mogelijk, in het kader van patiëntveiligheid, expertise op het gebied van multidisciplinaire simulatietrainingen in de acute verloskunde en haar achtergrond op te bouwen. Er zijn vanuit het team perinatologen en verloskundigen opgeleid tot deskundige simulatie instructeurs /trainers. Op de verloskamer wordt tijdens trainingen gebruik gemaakt van video evaluatie. De AIOS kan ervaring opdoen in het leiden van de trainingen en de nabesprekingen met het team. Desgewenst behoren korte stages op de afdeling klinische genetica, de neonatologie en de volwassen intensive care tot de mogelijkheden. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, waarin een actieve participatie wordt verwacht

Hoe ga ik leren?

Er wordt competentiegericht opgeleid, aan de hand van het persoonlijke ontwikkelingsplan van de AIOS, die samen met de bekwaamheden worden vastgelegd in een digitaal portfolio. Er is een goed opleidingsklimaat.

Gezien de diversiteit van mogelijkheden binnen de differentiatiestage perinatologie zal de inhoud van het ontwikkelingsplan en roostering in overleg met de stagebegeleiders plaatsvinden om voldoende opleidingsmomenten voor allen te garanderen.

AIOS die de ambitie hebben om perinatoloog te worden, wordt nadrukkelijk aangeraden voor deze functie te solliciteren. Zij zullen o.b.v. behaalde leerdoelen en bekwaamheden, vastgelegd in hun portfolio, na deze differentiatiestage in de toekomst mogelijk korting kunnen aanvragen voor de subspecialisatie perinatologie.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling