terug

Differentiatiestage Neuro-oncologie

een breed takenpakket

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De belangrijkste doelstelling van de etalagestage is om te leren multidisciplinair een diagnostisch plan en een behandelplan te maken voor patiënten met metastasen. Daarnaast is het doel om aan het einde van de stage voldoende op de hoogte te zijn van de behandelingsmodaliteiten van patiënten met primaire hersentumoren. De taak van de neuro-oncoloog is follow-up van de patiënt, de interpretatie van de beeldvorming, en de coördinatie van de behandeling. In het UMCG worden alle chemotherapeutische behandelingen aan patiënten met hersentumoren gegeven door de internist-oncoloog. 

Competenties
Medisch handelen 
Heeft kennis van de LWNO richtlijnen: hersenmetastasen, wervelmetastasen, leptomeningeale metastasering, en het glioom. Kan deze richtlijnen toepassen. 
Kan zelfstandig oncologisch consult superviseren.
Kan poli houden in aandachtsgebied.
Kan indicatie stellen voor consult pijnteam en/of palliatief team UMCG. 
Heeft kennis van cognitieve en gedrags- problematiek bij hersentumoren / metastasen en verwerking bij patiënt en partner. 
Kan patiënten in de terminale fase begeleiden en hierin samenwerken met de huisarts.
Heeft kennis van indicaties voor intrathecale chemotherapie. 
Kennis en wetenschap 
Kan deelonderwerp aan de hand van de literatuur uitzoeken en presenteren als een referaat. 
Kan AIOS begeleiden bij presentatie van oncologische patient (domi. bespreking)
Heeft kennis van lopende trials. 
Communicatie 
Kan AIOS superviseren bij een slecht nieuws gesprek. 
Kan AIOS superviseren bij MDO 
Kan behandelopties van glioom bespreken. 
Kan levenseindeaspecten bespreken.
Samenwerking 
Kan functioneren in een MDO incl feedback geven aan anderen.  
Kan samenwerken met de 1e lijn. 
Maatschappelijk handelen 
Heeft inzicht in maatschappelijke aspecten van ‘dure’ anti-tumorbehandelingen & diagnostiek 
Organisatie
Kan zelfstandig (1e deel) behandelplan opstellen
Professionaliteit 
Onderkent de beperkingen van eigen kennis en weet wanneer een ander geraadpleegd dient te worden
 

 

Hoe ga ik leren?

De doelstelling van de differentiatie-stage neuro-oncologie is om zelfstandig een plan van aanpak te maken voor neuro-oncologische problemen op de afdeling inclusief spoed-consulten. Bij de stage wordt de reguliere AIOS die de oncologie-stage doet (getrapt) gesuperviseerd. Evt kan ook worden geparticipeerd in de supervisie van de consultendienst voor zover deze consulten oncologie-gerelateerd zijn. Daarnaast zullen nieuwe patiënten met primaire hersentumoren gezien worden op de specialistische poli voor wie een behandelplan wordt gemaakt en gecoördineerd.

Show-and-tell

Het UMCG heeft een grote sector oncologie met de disciplines radiotherapie, medische oncologie, long-oncologie, chirurgische oncologie, en hematologie. De taken van de neuro-oncologie betreffen patiënten met neurologische complicaties van kanker en primaire hersentumoren. Het UMCG is een verwijscentrum voor oncologische patiënten in heel Noord-Nederland. Er zijn dan ook zeer veel patiënten met neurologische complicaties van kanker, inclusief toxiciteit van de behandeling. Het UMCG heeft een grote afdeling hematologie, waar ook stamceltransplantaties worden verricht. Hematologische patiënten worden door de neuroloog met intrathecale chemotherapie behandeld. Op de afdeling interne oncologie lopen zeer veel studies met systeemtherapie, bv bij patiënten met hersenmetastasen van een melanoom. Daarnaast is het UMCG een verwijscentrum voor patiënten met (verdenking op ) een hersentumor. Sinds 2018 is protonen radiotherapie beschikbaar in het UMCG.

De neuro-oncologie wordt verzorgd vanuit de discipline neurologie. De werkzaamheden zijn verdeeld over de consultendienst (klinische consulten), de spoedeisende hulp (SEH), de afdeling neurologie (gemiddeld 4 bedden neuro-oncologie), en de polikliniek (algemene poli’s, en specialistische neuro-oncologie poli (6 dagdelen). De afdeling heeft een supra-regionale taak voor Noord-Nederland; patiënten worden wekelijks multidisciplinair besproken met hulp van video-conferencing. Participerende centra zijn het Martini Ziekenhuis in Groningen en het Medisch Centrum Leeuwarden. De afdeling participeert in landelijke en internationale studies (oa LWNO, HOVON, EORTC).

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling