terug

Differentiatiestage Hepatologie

Hepatologie en Levertransplantatie

Wat gaat de aios leren?

Het UMCG is een van de weinige ziekenhuizen in de wereld en het enige ziekenhuis in Nederland, dat alle vormen van orgaantransplantaties verricht. In het UMCG worden jaarlijks 50-60 levertransplantaties verricht. De aios zal zich kunnen verdiepen in alle aspecten van het levertransplantatieprogramma. Verder is het focus op klinische en poliklinische hepatologie met speciale aandacht voor gedecompenseerde cirrose met alle gerelateerde complicaties zoals therapie refractaire ascites, hepatische encefalopathie en hepatocellulair carcinoom.

Deze stage behelst daarmee de volgende thema’s:

  • Indicatiestelling voor levertransplantatie

  • Post-operatieve complicaties (infecties, rejectie, galwegafwijkingen)

  • Immunosuppressieve medicatie

  • Diagnostiek en behandeling complicaties cirrose

Hoe ga ik leren?

De aios zal actief bijdragen aan de pre- en postoperatieve zorg van levertransplantatie patiënten. Hiervoor zullen de dagelijkse besprekingen op de chirurgische intensive care en verpleegafdeling C4VA van de afdeling hepatobiliaire chirurgie worden bijgewoond. Er zal een actieve inbreng zijn bij de multidisciplinaire transplantatiebespreking. De stagist zal de levertransplantatie patiënten poliklinisch vervolgen op een eigen spreekuur.

Daarnaast heeft de aios een algemene hepatologie poli waarbij er speciaal aandacht is voor de indicatiestelling voor screening voor levertransplantatie. Verder wordt uitgebreid ervaring opgedaan met de diagnostiek en behandeling van complicaties die kunnen optreden bij cirrose zoals therapie refractaire ascites, hepatische encefalopathie, hepatocellulair carcinoom en hepatopulmonaal syndroom.

Er is ruimte om bij de radiologie kennis te maken met interventie technieken zoals plaatsing van PTCD drains, transjugulaire intrahepatische portosystemische shunts of PARTO-procedures. Verder maakt de aios kennis met de multidisciplinaire behandeling van het hepatocellulair carcinoom. In samenwerking met de radiologie en HPB chirurgie bestaat de mogelijkheid om RFA, TACE of SIRT bij te wonen. Er is tenslotte ruimte om hepatobiliaire ingrepen bij te wonen zoals resecties en levertransplantaties.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling