terug

Differentiatiestage Bewegingsstoornissen

Bewegingsstoornissen

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens de stage kan men zich in alle facetten van het specialisme bewegingstoornissen bekwamen. Bewegingsstoornissen vormen al vele decennia een belangrijk aandachtsgebied van de afdeling Neurologie in Groningen. De groep bestaat op dit moment uit de vier neurologen:, prof dr MAJ de Koning-Tijssen, prof dr T van Laar, en drs J de Vries, dr ME van Egmond, een kinderneuroloog dr D Sival, een klinisch neurofysioloog dr JWJ Elting, twee neurochirurgen prof dr M van Dijk, drs M oterdoom, gespecialiseerde verpleegkundigen en physician assistents.

Een belangrijk aspect van het specialisme bewegingsstoornissen is de fenomenologie en de vaardigheid symptomen te herkennen en te onderscheiden. Het grote aanbod van patiënten die voor een tweede mening speciaal naar het UMCG zijn verwezen met symptomen zoals parkinsonisme, dystonie, myoclonus, tremor, ataxie, chorea, tics en allerlei functionele bewegingsstoornissen, maakt de stage ideaal om zich in de praktijk hierin te bekwamen. Door de complexiteit van de verwezen categorieen maakt men in relatief korte tijd ook uitgebreid kennis met alle niet-motorische aspecten die zich bij bewegingsstoornissen kunnen voordoen, zoals cognitieve- en psychiatrische stoornissen. Er is een multidisciplinaire poli bewegingsstoornissen bij kinderen en een neuropsychiatrie polikliniek gericht op functionele bewegingsstoornissen. Daarnaast is er een botulinestraat waar tweede en derde opinie patienten met dystonie op dezelfde dag een consult, polymyografie en botuline behandeling krijgen. Sinds 2016 zijn wij officieel Europees expertisecentrum voor 15 verschillende zeldzame bewegingsstoornissen, zowel bij kinderen als volwassenen. In het expertisecentrum participeren ook een kinderarts metabole ziekten, twee klinisch genetici,een psychiater, revalidatieartsen en paramedici. Het UMCG biedt vele behandelmogelijkheden voor bewegingstoornis patienten zoals botuline toxine injecties voor dystonie, duo-dopa en apomorfine behandeling voor patienten met de ziekte van parkinson en Diepe hersenkern stimulatie voor meedere typen bewegingsstoornissen. De chronische zorg voor patienten met de ziekte van Parkinson vindt plaats in Punt vor Parkinson. Naast de taak van de kliniek als tertiair verwijscentrum is er ook een belangrijke regiofunctie voor de 3-4 noordelijke provincies. Voor meer informatie: http://movementdisordersgroningen.com/

De stage Bewegingsstoornissen kan plaats vinden in het vrije deel van de opleiding.

Show-and-tell

Bianca Stelten AIOS, Canisius Nijmegen, 2016

Van oktober tot en met december 2016 heb ik gedurende drie maanden de etalagestage bewegingsstoornissen gevolgd in het UMCG. Het UMCG biedt een groot aanbod aan patienten, met een breed scala aan bewegingsstoornissen. Elke dag is te vullen met een van de aspecten van bewegingsstoornissen, te denken aan zowel de hypo- als hyperkinestische bewegingsstoornissen, maar zeker ook de mogelijkheden tot verdere verdieping in de medicamenteuze behandeling van bewegingsstoornissen, alsmede botulinetoxine-behandeling en diepe hersenstimulatie. Deze stage geeft je de mogelijkheid en ruimte verdieping te zoeken in een zeer fijne werkomgeving. De vrijheid om de stage naar eigen inzicht in te delen, alsmede de zeer prettige begeleiding, maakt deze stage zeer waardevol als aanvulling op de opleiding.

Image
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling