terug

Differentiatiestage

Oncologische Urologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De AIOS neemt in de volle breedte kennis van de diagnostiek en behandeling van nier, pyelum, ureter, blaas, urethra, testis, prostaat en peniscarcinoom. Datzelfde geldt voor multidisciplinaire oncologische chirurgie waarbij urologische expertise noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij voorste exenteratie in verband met baarmoeder(hals)kanker of totaal exenteratie, al dan niet met HIPEC, in verband met rectumcarcinoom.

Indien gewenst wordt ruimte gemaakt om op de Medische Oncologie en/of Abdominale Radiologie mee te lopen.

Patiƫntpopulatie: vooral tertiaire verwijzingen.

Specifieke ingrepen: MR-TRUS fusie voor het nemen van gerichte biopten, (salvage) cryochirurgie van prostaatcarcinoom, sentinel node procedures bij peniscarcinoom, CO2 lasercoagulatie bij oppervlakkig peniscarcinoom, > 50 Bricker deviaties per jaar.

De AIOS fungeert binnen het UMCG als consulent Urologische Oncologie.

De AIOS neemt tevens kennis van de robot-geassisteerde ingrepen aan de nier, blaas en prostaat.

Het begeleidend staflid rapporteert je vorderingen aan de opleider.

Hoe ga ik leren?

In een veilig en open opleidingsklimaat wordt volgens de normen van de Stichting Oncologische Samenwerking (Soncos) de AIOS gefaciliteerd om kennis te nemen van en actief te participeren in alle aspecten van oncologische zorg in een multidisciplinaire, academische setting. Deelname aan de wekelijkse multidisciplinaire oncologie bespreking is obligaat.

Wetenschap is een expliciet onderdeel van deze stage en een presentatie of publicatie behoort afhankelijk van de duur van de stage tot de mogelijkheden.

Image
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling