terug

Differentiatiestage

Kinderurologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De AIOS neemt in de volle breedte kennis van de diagnostiek en behandeling van:

  1. complexe congenitale urogenitale aandoeningen met uitzondering van tumornefrectomie

  2. complexe plasproblemen in combinatie met incontinentie of problemen met de ontlasting bij kinderen en adolescenten, in het bijzonder neurogene blaasdysfunctie in alle leeftijdscategorieën. Voor deze zorg heeft de afdeling Urologie in het UMCG al jaren een bovenregionale expertise inclusief de beoordeling van de blaas en bekkenbodem middels video-urodynamische onderzoek.

Specifieke ingrepen:

Horende bij DSD, blaasexstrofie, congenitale hydronefrose

Verrichten van scrotale/ inguinale chirurgie (zoals: orchidopexie, torsio testis, hydrocelectomie).

(Endoscopische) antirefluxoperatie

Ingrepen bij voorhuidproblematiek

Verrichten ureterreimplantatie

Verrichten pyelumplastiek

Operatieve behandeling urethra (zoals hypospadiecorrectie, meatotomie)

Patiëntpopulatie: vooral tertiaire verwijzingen.

In Zwolle kan expertise worden verkregen in de scrotale/inguinale chirurgie en in ingrepen bij voorhuidproblematiek (hoog volume, laag complex). Voorts kan worden deelgenomen in het droogbedcentrum.

Hoe ga ik leren?

In een veilig en open opleidingsklimaat wordt de AIOS gefaciliteerd om kennis te nemen van en actief te participeren in alle aspecten van de kinderurologie. Deelname aan multidisciplinaire patiëntbesprekingen (kinderurologie-nefrologie, nucleaire beeldvorming, DSD, spinateam) is obligaat. De AIOS neemt deel aan de Spina Bifida spreekuren.

Deze stage wordt aangeboden met ondersteuning van de afdeling urologie Isala Zwolle. Gedurende deze stage zal de AIOS 2 dagen per maand in Zwolle doorbrengen.

Wetenschap kan een expliciet onderdeel van deze stage zijn en een presentatie of publicatie behoort afhankelijk van de duur van de stage tot de mogelijkheden.

Image
Samenwerkende instellingen
Isala
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling