terug

Differentiatiestage

Stage Hepatobiliaire Chirurgie en Levertransplantatie

Wat gaat de aios leren?

In het land zijn slechts drie centra waar levertransplantaties (LT) worden verricht (Groningen, Leiden en Rotterdam). Hierdoor kan niet in iedere opleidingsregio een LTx-stage worden geboden. Om die reden willen wij differentianten, ook van buiten regio Groningen, met specifieke interesse in levertransplantatie en HPB chirurgie de mogelijkheid bieden een HPB/LTx-stage te doen. De stage kan 4 of 8 maanden duren. De periode wordt vastgesteld in overleg met de opleider aandachtsgebied en opleidingscoördinator. 

Het aandachtsgebied HPB/LTx van het UMCG verricht meer dan 100 leveroperaties per jaar, ca 50 pancreasoperaties en ca 60 levertransplantaties. Het UMCG is binnen Nederland het enige ziekenhuis waar kinderlevertransplantaties en levende donor levertransplantaties worden uitgevoerd. De opleidersgroep van de Hepatobiliare Chirurgie & Levertransplantatie bestaat uit zo'n acht chirurgen, en wordt ondersteund door twee HPB/LT fellows en een case manager.

In 2012 is een Managed Clinical Network HPB chirurgie Noord Nederland opgericht, een nauw samenwerkingsverband met de volgende klinieken waar ook HPB chirurgie wordt verricht: Isala Zwolle, MST Enschede, MCL Leeuwarden en Tjongerschans Heerenveen. Het UMCG fungeert hierin als tertiair en quaternair verwijscentrum.

Het aandachtsgebied HPB/LT van het UMCG participeert in DPCA en DHBA. De afdeling is actief in wetenschappelijk onderzoek op het gebied van galweg/lever en pancreas chirurgie en levertransplantatie.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling