terug

Differentiatiestage Cognitieve stoornissen

Neurodegeneratieve ziekten

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Op de afdeling Neurologie bieden wij de mogelijkheid aan AIOS neurologie uit heel Nederland zich te verdiepen in neurodegeneratieve aandoeningen zoals dementie en de ziekte van Parkinson. Ook is er desgewenst gelegenheid om botuline toxine behandeling te oefenen en toe te passen bij dystonie.

De stage duurt drie tot zes maanden en er is telkens plaats voor 1 AIOS.

Neurodegeneratie is een boeiend en belangrijk onderdeel binnen de neurologie en zeker met de toenemende vergrijzing is goede kennis en ervaring als neuroloog momenteel essentieel. Het Gooi is een van de regio’s met de meeste vergrijzing in Nederland, wat maakt dat dit een uitgelezen plek is voor verdieping.

De stage bestaat uit een combinatie van cognitieve neurologie en bewegingsstoornissen.

Tijdens het cognitieve neurologie deel van je stage leer je het gedragsneurologisch onderzoek, het interpreteren van aanvullend onderzoek en inzetten van verder beleid. Uniek is dagscreening tijdens welke de patiënt op 1 dag alle onderzoeken ondergaat. De dagscreening is ingericht volgens een hechte samenwerking tussen geriater en neuroloog. Dit blijkt een uitermate effectieve opzet waarbij er veel oudere patiënten met aanverwante co-morbiditeit worden gezien, met een gemiddelde leeftijd rond de 80 jaar. Patiënten worden besproken in een MDO waar naast neuroloog en geriater ook de neuropsycholoog deel van uitmaakt.

De AIOS ziet verschillende vormen van dementie, leert om te gaan met deze categorie patiënten en bekwaamt zich in de behandeling.

Binnen de geheugenpolikliniek bestaat wetenschappelijke interesse, waarbij iedere patiënt gevraagd wordt of zijn/haar gegevens gebruikt mogen worden in een database, wat reeds geresulteerd heeft in 2 wetenschappelijke publicaties in 2016 en 2017. Mocht je willen participeren in dit wetenschappelijk onderzoek dan zal hier ruimte voor gemaakt kunnen worden.

De andere helft van de tijd is ingedeeld voor verdieping in de bewegingsstoornissen, waarbij er geparticipeerd zal worden in het Parkinsonspreekuur dat gehouden worden door 2 in Parkinson gespecialiseerde neurologen en 2 verpleegkundigen. Je leert over de verschillende facetten van de ziekte waarbij ook veel nadruk ligt op het onderkennen van non-motorische klachten en verschijnselen en de behandeling hiervan. Tevens kan kennis worden gemaakt met geavanceerde behandelmethoden zoals met Duodopa en apomorfine. Er zijn 4 dagdelen Parkinsonspreekuur per week waar je geleidelijk in staat gesteld wordt patiënten zelf te zien en onder begeleiding te behandelen. Er vindt verder regelmatig multidisciplinair overleg plaats waarbij verpleeghuisartsen, revalidatieartsen en paramedici die betrokken zijn bij deze patiëntengroep participeren.

Behandeling van dystonie-patiënten, waaronder torticollis spasmodica, blepharospasmen en hemifacialisspasmen met botuline toxine (Dysport, Botox en Xeomin) vindt 2 dagdelen per week plaats. Dagelijks is er een MDO geheugenpoli, eenmaal per week een overleg met alle cognitieve en parkinsonneurologen om moeilijke of overlappende ziektebeelden te bespreken. Tenslotte zullen de consulten in het ziekenhuis gericht op de geriatrische patiënt vallen onder de verantwoordelijkheid van de AIOS.

Uiteraard wordt je ook betrokken bij de dagelijkse algemene neurologische praktijk waar overdrachten, kliniek, polikliniek, presentaties en onderwijs deel van uitmaken.

Show-and-tell

De vakgroep neurologie participeert in de opleiding tot neuroloog in samenwerking met het UMC Utrecht en voorziet in het coschap neurologie voor het VUmc, AMC en UMC Utrecht.

De sfeer wordt algemeen als plezierig, laagdrempelig en veilig ervaren.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling