terug

Differentiatiestage Mammapathologie

Verdiepingsstage mamma-oncologie

Duur
12 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Met totaal ca. 39000 preparaten per jaar, waarvan ca. 2000 mamma-gerelateerde casus, kan je je binnen de perifere setting bekwamen in het beoordelen van (oncologische) mammapathologie.

Het doel van de stage is om de (oncologische) mammapathologie te kunnen verrichten op niveau 3-4, ook afhankelijk van de fase van de opleiding.

Hoe ga ik leren?

Symbiant locatie Alkmaar verzorgt binnen Noord-Holland Noord de klinische pathologie voor de eerste lijn, ziekenhuizen en ZBC’s. Om tot een optimaal behandelingsplan voor de (individuele) patiënt te komen, wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de oncologische diagnostiek d.m.v. double-reading. Symbiant doet hierbij ook veel moleculaire diagnostiek (o.a. MLPA, NGS, liquid biopsies). Elke patholoog heeft een of meerdere aandachtsgebieden waar hij/zij de specifieke MDO’s voor verzorgt.

Het grootste aanbod diagnostiek komt van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Noordwest is een grote perifere kliniek en behoort tot de grootste centra voor mamma-oncologie in Nederland. Binnen Noordwest en Symbiant wordt dit vormgegeven in de gespecialiseerde Borstkliniek. Hiervoor verzorgt Symbiant de sneldiagnostiek. Vijf keer in de week is er een MDO mamma-oncologie, waarbij altijd een mamma-patholoog aanwezig is.

Als AIOS draai je mee in de dagelijkse diagnostiek, wat betekent dat je naast de histologische diagnostiek (met accent op de mammapreparaten) de grote en complexe kleinere preparaten uitsnijdt en voor de cytologie wordt ingedeeld. Desgewenst kan dit uitgebreid worden met bijv. participatie in het geven van onderwijs en meelopen met de Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie.

Je verzorgt een deel van de oncologische MDO’s mamma die elke dag gehouden worden.

Vooraf heb je een gesprek met de opleider om de exacte leerdoelen te formuleren, afhankelijk van de fase van de opleiding en eigen interesses.

Aan het eind van de stage wordt een medisch inhoudelijke exit-toets gemaakt.

Aan het eind van de stage moet aangetoond worden dat je naast de dagelijkse diagnostiek een verdiepende activiteit hebt gedaan (bijv. een CAT of onderwijs geven). Activiteit en onderwerp te bespreken tijdens het intakegesprek en de tussentijdse beoordeling.

Show-and-tell

Sinds 2017 is er in Noordwest een speciale Borstkliniek volledig in gericht op snelle, kwalitatief hoogwaardige diagnosiek, behandeling en begeleiding van patiënten met goed- of kwaadaardige afwijkingen van de borst. De Borstkliniek is een initiatief en samenwerkingsverband van de medisch specialisten van Noordwest en het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. Elk jaar worden meer dan 650 patiënten met een kwaadaardige afwijking in de borst behandeld / begeleid. De Borstkliniek behoort daarmee tot de grootste gespecialiseerde centra van Nederland.

Symbiant ontvangt vrijwel dagelijks de sneldiagnostiek van de 2 NWZ locaties (Alkmaar en Den Helder). Dit betreft per dag ca. 1 tot 5 naaldbiopten die in het laboratorium een speciaal traject volgen, waardoor de uitslag meestal dezelfde dag (en bij late aanmeldingen uiterlijk de volgende dag) aan de patienten kan worden verteld, inclusief de uitslag van de immuunhistochemie (ER, PR en Her2neu). Er is dan ook overleg geweest tussen de patholoog, radioloog en chirurg.

Samenwerkende instellingen
Amsterdam UMC, locatie AMC
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling