terug

Differentiatiestage Dermapathologie

In een Noord-Hollands klimaat

Duur
12 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Met totaal een kleine 40.000 preparaten per jaar, waarvan ongeveer de helft huidgerelateerde casus, kan je je binnen de perifere setting bekwamen in het beoordelen van dermatopathologie. In de regio worden zeer veel (atypische) melanocytaire laesies gediagnosticeerd.

Het doel van de stage is om de dermatopathologie, met nadruk op melanocytaire laesies en inflammatoire dermatosen, te kunnen verrichten op niveau 3-4, ook afhankelijk van de fase van de opleiding.

Hoe ga ik leren?

Symbiant locatie Alkmaar (OOR VUMC) verzorgt binnen Noord-Holland Noord de klinische pathologie voor de eerste lijn, ziekenhuizen en ZBC’s.

Elke patholoog heeft een of meerdere aandachtsgebieden waar hij/zij de specifieke MDO’s voor verzorgt.

De dermatopathologiecasus van Symbiant komen van de dermatologen van verschillende ZBC’s (Dermicis, Centrum Oosterwal) en de dermatologen van Noordwest Ziekenhuisgroep. Ook verricht Symbiant onderzoek voor de meeste huisartsen in de regio. Binnen Noordwest is de zorg voor melanomen en maligne huidtumoren buiten het hoofd-halsgebied vorm gegeven in de tumorwerkgroep en het zorgpad melanoom, waarbij alle betrokken specialismen samen beslissen over zorg en beleid.

Als AIOS draai je mee in de dagelijkse diagnostiek, wat betekent dat je naast de histologische diagnostiek, met accent op de dermatopathologie, de grote en complexe kleinere preparaten uitsnijdt en voor de cytologie wordt ingedeeld. Desgewenst kan je takenpakket uitgebreid worden met bijv. participatie in het geven van onderwijs of het meelopen op de polikliniek dermatologie. Ook kan er ruimte ingepland worden voor de moleculaire diagnostiek (met de KMBPer).

Je verzorgt het MDO melanomen (1x per week). Ook participeer je wekelijks in het interne dermatopathologiepanel, waar lastige melanocytaire laesies en inflammatoire dermatosen (nogmaals) worden beoordeeld door de dermatopathologen. Ook kan je mee naar enkele externe dermatologiebesprekingen.

Vooraf heb je een gesprek met de opleider om de exacte leerdoelen te formuleren, afhankelijk van de fase van de opleiding en eigen interesses.

Aan het eind van de stage wordt een medisch inhoudelijke exit-toets gemaakt.

Aan het eind van de stage moet aangetoond worden dat je naast de dagelijkse diagnostiek een verdiepende activiteit hebt gedaan (bijv. een CAT geven, onderwijs verzorgen of een case-report schrijven). Activiteit en onderwerp te bespreken tijdens het intakegesprek en de tussentijdse beoordeling.

Samenwerkende instellingen
Amsterdam UMC
Amsterdam UMC, locatie AMC
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling