terug

Volwassenpsychiatrie Psychiatrische psychotherapie bij volwassenen

Stage psychotherapie bij complexe posttraumatische problematiek, transculturele psychiatrie en wetenschappelijk onderzoek

Duur
12 maanden
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

Ben je op zoek naar een unieke profileringsstage in de Volwassenenpsychiatrie? En wil jij je verder ontwikkelen bij dé psychotraumaexpert van Nederland? Dan is deze profileringsstage misschien iets voor jou! Bij ARQ Centrum’45 maak je kennis met evidence-based en innovatieve traumabehandelingen en heb je de mogelijkheid om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek.    

TOPGGz-instelling ARQ Centrum’45 is er voor mensen met complexe psychotraumaklachten bij wie eerdere behandelingen niet hebben geleid tot verbetering of die niet ergens anders terecht kunnen. Bijvoorbeeld slachtoffers van WOII en hun nabestaanden, (LHBTQ+)-vluchtelingen, slachtoffers van seksueel geweld, kinderen en gezinnen. Maar ook mensen die door hun werk getraumatiseerd zijn, zoals veteranen, politiemedewerkers, ambulancepersoneel en journalisten. We bieden diagnostiek, second opinion, behandeling, onderwijs, consultatie en advies.  

Om de best mogelijke derdelijns psychotraumazorg te kunnen bieden doen we voortdurend wetenschappelijk onderzoek en werken we volgens de nieuwste inzichten en innovaties. Zo doen we bijvoorbeeld onderzoek naar MDMA-ondersteunde psychotherapie, 3MDR, moral injury, verlies, betekenisgeving en hoogintensieve behandelingen. De wisselwerking tussen wetenschap en praktijk maakt ARQ Centrum’45 tot een toonaangevend instituut en een leerzame stageplek.  

Per jaar bieden we 6 stageplaatsen voor 1-2 jaar, verdeeld over onze locaties in Diemen en Oegstgeest. In deze stage bieden we je een unieke gelegenheid om psychotherapie, psychotraumatologie en transculturele psychiatrie in samenhang te leren kennen.  

  • Je ontwikkelt je in individuele psychotraumabehandeling volgens traumagerichte psychotherapeutische technieken (BEPP/BEPPTG, NET, EMDR).  
  • Je bekwaamt je verder in meer procesgerichte psychotherapie (bijvoorbeeld groepstherapie, psychodynamische therapie of schematherapie).  
  • Je leert om specialistische en complexe intakes te doen.  
  • Je doet specialistische consultatie en rapportage. 
  • Je bent betrokken bij de gehele intake en behandeling, zowel in de uitvoering als in de indicatiestelling.  
  • Je werkt toe naar leiding nemen in het multidisciplinaire behandeloverleg.  
  • Je leert hoe je omgaat met transculturele aspecten binnen de behandeling. Je leert bijvoorbeeld hoe je met het Cultural Formulation Interview werkt.  
Hoe ga ik leren?

Vanwege onze hoogspecialistische functie en complexe en gevarieerde patiëntpopulatie is het essentieel dat je over de juist vakkennis beschikt. Daarom bieden we je:  

  • een cursus in een van de traumagerichte psychotherapeutische technieken: BEPP, NET of EMDR 
  • een externe deelcursus in een van de grote psychotherapeutische referentiekaders. Denk aan groepspsychotherapie (GPT), psychodynamische therapie, cliëntgerichte therapie, schematherapie.  
  • een interne cursus complexe posttraumatische psychopathologie. 


Supervisie 

Tijdens de stage word je begeleid door onze erkende supervisoren. Je neemt deel aan algemene supervisie, specifieke supervisie rondom EMDR/BEPP/NET en supervisie in een gekozen psychotherapeutische referentiekader. 


Wetenschappelijk onderzoek 

Ben je geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek? Bij ARQ bieden we je verschillende mogelijkheden. Zo kun je:   

  • voor 4 uur per week een deelonderzoek binnen een lopend onderzoekstraject doen  
  • een intern referaat of een presentatie op een congres geven  
  • meewerken aan een publicatie 
  • deelnemen aan een internationaal congres 
  • een aparte wetenschapsstage doen 

We vinden het belangrijk dat we een stage samenstellen die aansluit op jouw leerdoelen en onze behoefte vanuit de organisatie. Hierover gaan we graag met je in gesprek. We hebben samenwerkingsverbanden met het LUMC van het Consortium Psychiatrie Zuid-Holland-Noord. Volg je ergens anders je basisopleiding? Ook dan kom je in aanmerking voor deze stage! 

Show-and-tell

“Wat een stage bij ARQ Centrum’45 zo uniek maakt is dat je zelf traumabehandelingen mag doen. Zo krijg je een cursus BEPP of NET en is er daarna volop aanbod om je in één van deze technieken te bekwamen. Je krijgt wekelijks tijd voor onderzoek en er zijn diverse mogelijkheden om je bij lopende of nieuwe onderzoeken aan te sluiten, ook als je daar nog geen ervaring mee hebt. Daarnaast zijn er verschillende behandelgroepen waar je vaak ook in mee kunt draaien; kortom een heel veelzijdige plek.”
- AIOS bij ARQ

"Als supervisor is het elke keer weer inspirerend om een AIOS te begeleiden. Ik ben onder de indruk van het enthousiasme en de leergierigheid van de AIOSsen die bewust voor een stage bij ARQ hebben gekozen. In de begeleiding is er veel aandacht voor de inhoud, maar zeker ook voor de impact die het werk bij ARQ met zich meebrengt op jezelf als professional en als persoon. Het opleidingsklimaat kenmerkt zich wat mij betreft met “open deuren”-cultuur: niet alleen bij de psychiaters maar ook bij de andere disciplines is er een bereidheid om laagdrempelig kennis en kunde te delen. De gestelde vragen van de AIOSsen helpen ook om zelf bewust te blijven waarom ik dingen doe zoals ik het zo doe en me nog verder te verdiepen en te blijven ontwikkelen. En daarnaast ook om me telkens weer te realiseren hoe enthousiast ik ben over een mooie, maar ook uitdagende baan als psychiater bij ARQ!"
- Supervisor bij ARQ

Samenwerkende instellingen
LUMC/Rivierduinen
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling