terug

Volwassenpsychiatrie Psychiatrische psychotherapie bij volwassenen

Psychotherapiestage St. Antonius Ziekenhuis

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Een psychotherapiestage in een algemeen ziekenhuis? Het klinkt ongebruikelijk, maar vele AIOS gingen je al voor. Het St. Antonius Ziekenhuis heeft een grote psychiatrische afdeling, met daarnaast ook een uitgebreid ambulant en dagklinisch programma. Er is een uitgebreide ervaring in de behandeling van depressies en van psychische klachten in combinatie met een somatische aandoening.

Tijdens deze stage werk je op de polikliniek, doe je poliklinische intakes en geef je daarnaast verschillende psychotherapieën. De methodieken die je tijdens je stage kan leren zijn EMDR, IPT, CGT of groepstherapie. De behandelingen die je geeft worden gesuperviseerd door onze psychiaters en/of klinisch psychologen. Het is mogelijk om deze psychotherapiestage te combineren met andere stagemogelijkheden binnen de afdeling Psychiatrie en Psychologie van het Antoniusziekenhuis.

EMDR - Als je je wil verdiepen in EMDR, verwachten we dat je tijdens stage zeker 6 patiënten kan behandelen. Patiënten die bij ons geïndiceerd worden voor deze vorm van behandeling hebben traumagerelateerde klachten zoals PTSS, angst, somberheid of klachten samenhangend met een somatische aandoening of behandeling. Voorwaarde hiervoor is dat je de basiscursus EMDR hebt gevolgd, of dat je deze zou willen volgen. Overleg over het budget hiervoor is mogelijk bij een kennismakingsgesprek.

Interpersoonlijke psychotherapie (IPT) - De IPT wordt toegepast bij patiënten met depressieve of rouwgerelateerde klachten. Als je hiervoor kiest, verwachten we dat je tijdens je stage ongeveer drie patiënten kan behandelen.

Groepstherapie (psychodynamisch) - Kies je voor groepstherapie, dan zal je samen met een psychiater de groep ‘Bevallen en doorgaan’ begeleiden. Dit betreft een wekelijkse open groep die vanuit psychodynamisch kader werkt. Patiënten zijn vrouwen met postpartum stemmingsklachten. Voor deze groepstherapie is het aan te raden dat je de basiscursus groepsdynamica hebt gevolgd. Er zijn ook andere groepstherapieen mogelijk binnen het zorgpad depressie, SOLK of overeetstoornissen.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) - Wil je je bekwamen in CGT, dan kom je gedurende je stage naar verwachting toe aan de behandeling van zeker 8 patiënten. CGT wordt geboden in individuele vorm (online en fysiek) en in groepsbehandeling voor patiënten met angst, depressie en psychische klachten in combinatie met een somatische aandoening.

Afhankelijk van de duur van de stage kan worden gekeken welke methodieken het meest passend zijn. Natuurlijk is het ook mogelijk om verschillende psychotherapieën te volgen. We maken met jou een programma op maat!

 

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling