terug

Volwassenpsychiatrie Keuze

Stage moeder en kind (peripartale zorg)

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De moeder-baby unit (MBU) van het St. Antonius Ziekenhuis behandelt moeders en hun baby wanneer er door de zwangerschap en/of de geboorte psychiatrische klachten zijn ontstaan en begeleiding thuis tijdelijk niet voldoende is.

Tijdens je stage ‘moeder en kind’ werk je op de moeder-baby-unit (MBU) van het St. Antonius Ziekenhuis, waar gemiddeld vijf moeders met postpartumklachten samen met hun pasgeborenen worden behandeld. Er kan bij de moeders sprake zijn van depressie, angst of psychotische klachten. Op de afdeling heerst een psychotherapeutisch klimaat, met bijzondere aandacht voor infant mental health.

Naast je werk op de MBU werk je ook op de POP-poli, waar zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens met psychiatrische klachten worden behandeld. Er is een goede samenwerking met de gynaecologen en kinderartsen en tijdens je stage kun je meekijken met een gezamenlijk POP-spreekuur. Indien mogelijk kan je je stage uitbreiden met een groepstherapie, waarbij je samen met een psychiater de open groep ‘Bevallen en doorgaan’ begeleidt, bedoeld voor vrouwen met postpartum stemmingsklachten.

Na afloop van deze stage ben je bekwaam in de diagnostiek, behandeling en begeleiding van zwangerschapspsychiatrie van begin tot eind. Van het geven van een pre-conceptioneel advies en begeleiding in de zwangerschap (POP-poli) tot de kraamperiode (MBU) en de eerste paar maanden of jaren erna. Je leert alles over farmacotherapie in combinatie met zwangerschap of het geven van borstvoeding, je leert de moeder-kindinteractie te observeren en hoe de hechtingsrelatie zich ontwikkelt. Er zijn daarnaast volop mogelijkheden om je te ontwikkelen in het systeemtherapeutisch werken.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling