terug

Ouderenpsychiatrie

Stage medisch-psychiatrische unit

Duur
12 maanden
6 maanden
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens de stage ouderenpsychiatrie in het St Antonius Ziekenhuis werk je onder supervisie van een ouderenpsychiater op de medisch-psychiatrische unit. Op deze afdeling worden ouderen opgenomen met ernstige psychiatrische ziektebeelden, vaak in combinatie met somatische aandoeningen. De ziektebeelden die je tegenkomt lopen zeer uiteen: van een depressie met psychotische kenmerken, katatonie of psychose tot neurodegeneratieve aandoeningen. Vaak is er een diagnostische vraag, waarbij het regelmatig voorkomt dat er een somatische aandoening ten grondslag ligt aan het psychiatrisch beeld. Ook behandel je comorbide somatische aandoeningen, en de gevolgen van ernstige psychiatrische aandoeningen, zoals ondervoeding en infecties. Het komt ook voor dat patiënten met een chronische psychiatrische aandoening primair worden opgenomen voor somatische diagnostiek of behandeling, bijvoorbeeld bij een oncologische aandoening. Je werkt dan ook intensief samen met verschillende somatisch specialisten, zoals de internist, de neuroloog en de geriater en je leert om als hoofdbehandelaar de regie te voeren tijdens zo’n gedeelde somatisch-psychiatrische behandeling. Ook doe je veel ervaring op met het voeren van systeemgesprekken.

Electroconvulsietherapie (ECT) is vaak onderdeel van de behandeling op de medisch-psychiatrische unit. Tijdens je stage heb je de mogelijkheid je te bekwamen in de ECT. Je leert de behandeling te indiceren en uit te voeren en neemt deel aan het wekelijkse ECT-overleg.

Maandelijks is er een neuropsychiatriebespreking, waar patiënten op het grensvlak van de psychiatrie en de neurologie besproken worden. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de neuropsychiatriepoli, waar je – samen met een psychiater met neuropsychiatrische expertise en vaak ook een ervaren neuropsycholoog – patiënten ziet met een neuropsychiatrische aandoening.

Elke zes weken is er een psychofarmacologiebespreking, waarin vragen op het gebied van de farmacologie en polyfarmacie besproken worden met de ziekenhuisapotheker, geriater en psychiater – klinisch farmacoloog.

Tijdens je stage behoort het ook tot de mogelijkheden om een beleidsstage uit te voeren of deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Neem gerust contact met ons op als je hier meer over wilt weten!

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling