terug

Differentiatiestage Infectieziekten/immunologie

Differentiatiestage Infectiologie en medische microbiologie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het betreft een gecombineerde stage infectiologie/microbiologie en supervisie. Tijdens de microbiologiestage leert de assistent meer inzicht te krijgen in de diverse pathogenen, hoe deze te diagnosticeren en hoe te behandelen. Deze kennis wordt in praktijk gebracht door een infectiologie poli en betrokkenheid bij de infectiologiepatiënten op de afdeling onder supervisie van de kinderinfectioloog. Daarnaast is er ruimte voor een supervisiestage waarin de AIOS zelfstandig leert superviseren op de afdeling grote kinderen.

Hoe ga ik leren?

De stage bestaat uit verschillende onderdelen:

  • 1 maand microbiologie labstage: hierin krijg je een 2 weken durend blokpracticum in de microbiologie waarin je inzicht vergaard in de verschillende kweek methodes en overige diagnostiek. Deze wordt gevolgd door een 2 weekse labstage waar je door de analist in de dagelijkse routine van het lab wordt begeleid. (Kweken aflezen en interpreteren, PCR/serologie testen doen en interpreteren)
  • 5 maanden klinische microbiologie/kinderinfectieziekten en supervisie stage. Dit wordt een gevarieerd programma met de volgende onderdelen: Maandag en dinsdag microbiologie. Op deze dagen loop je mee met de microbioloog in de klinische consulten, bereid je de kindermicrobiologie bespreking voor en leid je deze, en is er tijd om aan een kinderinfectiologisch protocol te werken. Tevens zal er een poli kinderinfectieziekten op deze dagen plaatsvinden. Woensdag t/m vrijdag: supervisie kinderafdeling. Op deze dagen ben je de supervisor (onder begeleiding) van de afdeling grote kinderen. Dit is de afdeling waar alle kinderen van 0-18 jaar vanaf thuis worden opgenomen, met diverse problematiek. Indien je al supervisiestage hebt gelopen in het St. Antoniusziekenhuis kun je de stage inkorten tot 3 maanden en volledig aan de kinderinfectiologie/microbiologie wijden.
Show-and-tell

Lotte Nijhuis: Grote diversiteit aan ziektebeelden en hoge turn-over. Veel aandacht voor nieuwste richtlijnen en evidence-based medicine. Door de grote groep kinderartsen ook veel expertise in huis. Daarnaast een hele enthousiaste groep met veel persoonlijke feedback. Zeer geschikt om infecties en antibiotica overwegingen binnen de algemene kindergeneeskunde te leren kennen.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling