terug

Differentiatiestage Gastrointestinale endoscopie

Dunne Darm Endoscopie en Coeliakie

Duur
4 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Achtergrond

Dunne darm pathologie en endoscopische onderzoek zijn een belangrijk onderdeel van MDL zorg. De zorg voor patiënten met dunne darm aandoeningen is multidisciplinair. Het St. Antonius ziekenhuis is een van de grootste dunne darm enteroscopie centra van Nederland. Er is een groot aanbod van benigne en maligne dunne darm pathologie. Jaarlijks worden rond 200 enteroscopie procedures en 250-280 video capsule onderzoeken verricht. We zijn het officiële centrum voor training van MDL-artsen in Nederland op de techniek van de motorized spiral enteroscopie.

Het dunne darm en coeliakie-centrum is een STZ erkend expertisecentrum. Er is sprake van een regionale en supraregionale verwijsfunctie voor de behandeling van dunne darm aandoeningen en gecompilceerde coeliakie (in het bijzonder refractaire en trage responsieve coeliakie. Het St. Antonius ziekenhuis is een van de weinige centra die een volledige zorg van coeliakie aanbiedt. Dit houdt in dat alle diagnostiek en behandeling van gecompliceerde coeliakie, in het bijzonder refractaire coeliakie, worden in ons centrum verricht. De MDL-opleiding maakt deel uit van de OOR Midden Nederland, gemiddeld zijn er 6-7 AIOS MDL uit alle jaren in opleiding.

Wat ga ik leren? Verdieping in poliklinische en endoscopische zorg voor patiënten met dunne darm pathologie.

Polikliniek:

begeleiden van patiënten met coeliakie en dunne darm pathologie.

- Kennismaken met immunologie aspecten van refractaire coeliakie in overleg met afdeling immunologie, vooral immunofenotypering (T-Cel flowcytometrie).

- Meelopen met een diëtist op de polikliniek is sterk aanbevolen.

Endoscopie:

onder supervisie verrichten van:

1. analyse en verslaglegging van video capsule onderzoeken.

2. enteroscopie van de dunne darm (Single-, double- ballon enteroscopie, en motorized spiral enteroscopie).

3. Analyse en verslaglegging van functie onderzoeken: H2-ademtesten.

Te behalen EPA’s aan het einde van de stage

1. indicaties voor dunne darm endoscopie modaliteiten* ( EPA 11,12)

2. techniek van dunne darm endoscopie modaliteiten* (EPA 11)

3. verslaglegging van dunne darm endoscopie modaliteiten * (EPA 11)

4. uitslagen voor dunne darm endoscopie modaliteiten en deze interpreteren * (EPA 11, 12, 2)

5. de normale anatomie en endoscopische aspecten van de dunne darm en daarbij herkennen van afwijkingen in de dunne darm *

6. belangrijke dunne darm ziektebeelden, o.a., coeliakie, auto-immune enteropathie, ziekte van Whipple, infectie ziekten, dunne darm bacterieel overgroei en tumoren. (EPA 2, 3, 9)

7. analyse van OGIB, zoals diagnostiek en behandelingsopties. (EPA 12)

Hoe ga ik leren?
  1. Minimaal twee maanden voorafgaand aan stage contact opnemen met de opleider en een van de supervisors voor het inplannen van de stage.
  2. Indien stage vastgelegd is dan z.s.m. contact opnemen met roosteraars (rooster MDL /poli MDL) om de AIOS op de afgesproken data in te roosteren.
  3. Duur van de stage: in principe 4-6 maanden maar in ieder geval hangt dat van progressie af.
  4. Beoordeling: dat wordt middels DOPS vastgelegd. Na de eerste verrichting om leerdoelen te bespreken. Daarna na aantal verrichtingen en een eind beoordeling aan het einde van stage.
Show-and-tell

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling