terug

Verplichte stage Ziekenhuispsychiatrie

Ziekenhuispsychiatrie Spaarne Gasthuis

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Diagnostiek en behandeling van ziekenhuis psychiatrische casuïstiek zoals neuro –en gerontopsychiatrische ziektebeelden, ernstige eetstoornissen, peri partum psychiatrische stoornissen en ook veel voorkomende stemmingsstoornissen en delirante- en intoxicatie/onttrekking toestandsbeelden.

De aios leert welke somatische complicaties op kunnen treden bij psychiatrische stoornissen en behandelingen en ook welke psychiatrische symptomen kunnen optreden bij somatische ziekten of het gevolg kunnen zijn van farmacagebruik.

Daarnaast leert de aios welke competenties nodig zijn om een multidisciplinair team aan te sturen, alsook het afstemmen van zorg met andere behandelend medisch specialismen in het ziekenhuis bij de combinatie van somatische en psychiatrische co-morbiditeit. De aios krijgt inzicht hoe de organisatie van een ziekenhuis in elkaar zit en wat de positie van de medisch specialist is.

Bijzondere accenten tijdens de stage kunnen gelegd worden met betrekking tot peripartum psychiatrische problematiek, ernstige eetstoornissen, ALK (behandeling in groep) en ECT.

Hoe ga ik leren?

De ziektebeelden zijn uiteenlopend en de populatie zeer divers. De patiënten zijn met regelmaat op te volgen in de verschillende settingen die onze afdeling biedt. Hierdoor kan de aios de ziektebeelden in verschillende stadia goed leren kennen. De relatief kleine en betrokken opleidingsgroep maakt dat er korte lijnen zijn voor overleg en begeleiding op maat .

In het bijzonder zal er aandacht zijn voor intercollegiale consultvoering en er gaat aandacht uit naar de samenhang en interactie tussen psychiatrische en somatische ziektebeelden alsook intercollegiale consultvoering en overdracht.

Voor meer informatie over de stage wordt verwezen naar bijgevoegde stageomschrijving.

Show-and-tell

Met vijf psychiaters vormen wij een kleine, maar hechte vakgroep. We zijn allen ongeveer tegelijk begonnen en zijn een relatief jonge, diverse en enthousiaste groep. Ieder heeft zijn eigen aandachtsgebied – (poli)klinisch of consultatief - met specifieke accenten zoals POP neuropsychiatrie, psychiatrische psychotherapie, eetstoornissen, wetenschappelijk onderzoek, beleidspsychiatrie en ethiek. We nemen echter voor elkaar waar en proberen de ziekenhuispsychiatrie allen in de volle breedte uit te voeren. Zo biedt ieder bijvoorbeeld poliklinische behandelingen en ECT. Dat betekent ook dat wij de opleiding gezamenlijk vormgeven en de AIOS optimaal samen willen begeleiden. Dit biedt de AIOS kans om diverse stijlen te zien en maximaal te profiteren van de stage.

Onze behandelingen vinden plaats in een multidisciplinair team van artsen, (klinisch)psychologen, psychomotore- en creatief therapeuten, (specialistisch) verpleegkundigen en maatschappelijk werk. Daarbij werken we samen met andere specialisten in het ziekenhuis, bijvoorbeeld vormen we de POP poli met de gynaecologie en kindergeneeskunde en is er wekelijks discipline-overstijgend onderwijs met geriatrie en neurologie.

Onze patiëntenpopulatie is heterogeen in afkomst en leeftijd (18-90jaar), evenals de psychiatrische problematiek, waarbij de nadruk ligt op psychiatrische ziektebeelden met somatische co-morbiditeit en somatische aandoeningen met psychiatrische klachten tot gevolg. Dit biedt de AIOS de mogelijkheid om ervaring op te doen in een groot aantal ziektebeelden, welke met regelmaat zijn op te volgen in de verschillende settingen die onze afdeling biedt. Hierdoor kan de AIOS de ziektebeelden in verschillende stadia leren kennen.

Samenwerkende instellingen
GGZ inGeest
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling