terug

Differentiatiestage Traumachirurgie

Traumachirurgie

Duur
12 maanden
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

De traumachirurgie wordt binnen het Spaarne Gasthuis in brede zin uitgevoerd met een ruim trauma chirurgisch aanbod. De groep traumachirurgie bestaat naast 6 traumachirurgen ook uit 2 trauma-orthopeden die allen op beide hoofdlocaties en de Haarlem Noord locatie werkzaam zijn en in gezamenlijkheid de volledige trauma chirurgische zorg en opleiding waarborgen. De verschillende traumachirurgen hebben wel ieder hun eigen specifieke aandachtsgebieden. De spreekuren zijn naast de algemene traumachirurgie en tevens aandacht specifiek.

De kennis en vaardigheden, zoals beschreven in het SCHERP opleidingsplan voor de eerste 4 jaren, worden aanwezig geacht. De duur van de differentiatie is 2 jaar, waarbij tevens een deel (1 jaar) in de academie wordt doorgebracht, gezien de level II status van het Spaarne Gasthuis. Bij aanvang van de differentiatie zal in samenspraak tussen de differentiant en de differentiatie opleider een persoonlijk opleidingsplan worden gemaakt. Onderstaande onderdelen zullen daarin benoemd worden.

De differentiatie fase traumachirurgie is gericht de overgang van oudste AIOS naar het zelfstandig functioneren van jonge klare gecertificeerde chirurg. Reeds bij het entreegesprek wordt het profiel van de AIOS besproken en de gewenste toekomstige werkomgeving met bijpassend profiel. De differentiatiefase in het Spaarne Gasthuis biedt een goed exposure aan de opvang en behandeling van traumapatiënten. In het Spaarne Gasthuis wordt gewerkt met een multidisciplinaire trauma unit (MTU) waarin alle traumachirurgen en twee trauma orthopeden participeren. Er is veel expertise in de eerste ring, waarbij de overgrote meerderheid van traumachirurgische patiënten binnen de eerste ring worden behandeld in het Spaarne Gasthuis. Binnen de MTU is een tweede ring aanwezig indien aanvullende expertise gewenst is (oa. speciële trauma chirurgie, orthopedie, plastisch chirurgie, neurochirurgie, revalidatie geneeskunde). Sinds de oprichting van de MTU in februari 2021 heeft de kruisbestuiving tussen de afdelingen traumachirurgie en orthopedie een grote vlucht genomen. Daarbij zijn onderlinge stages voor AIOS en differentianten bijzonder waardevol gebleken.

Voor meer informatie wordt verwezen naar bijgevoegd lokaal opleidingsplan.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling