terug

Differentiatiestage Nucleaire geneeskunde en moleculaire radiologie

Cardiale Beeldvorming met PET/CT

Duur
4 maanden
Wat gaat de aios leren?

De differentiatie stage in cardiale beeldvorming met behulp van PET/CT en hybride beeldvorming van de nucleaire geneeskunde en moleculaire radiologie omvat een intensieve training van 4 maanden. Hierbij ligt de nadruk op het effectief diagnosticeren en behandelen van cardiale aandoeningen. Na afronding van deze stage is de nucleair radioloog uitgebreid getraind in de relevante klinische aspecten van de cardiologie en cardiale beeldvorming, met name het behalen van EPA 4 voor myocardiale perfusie PET-CT. Voorbereiding omvat theoretische training voor cardiologie stages, inclusief inspanningsfysiologie/ECG, afhankelijk van de klinische ervaring. De differentiant neemt deel aan maandelijkse cardionucleaire onderwijsbesprekingen en krijgt geleidelijk meer verantwoordelijkheid. Bovendien speelt de AIOS een actieve rol in de sneldiagnostiek poli, waarbij nauw wordt samengewerkt met de supervisor op de nucleaire geneeskunde voor het effectief diagnosticeren en classificeren van coronairlijden en ischemische hartziekte, in samenwerking met cardiologen. Deze differentiatiestage biedt een grondige training in cardiale beeldvormingstechnieken.

Voor meer informatie wordt verwezen naar bijgevoegde stagehandleiding.

Hoe ga ik leren?
  • Hands-on training in het uitvoeren en interpreteren van myocardiale perfusie PET-CT onderzoeken.
  • Theoretische training, mogelijk inclusief training in inspanningsfysiologie/ECG.
  • Deelname aan maandelijkse cardionucleaire onderwijsbesprekingen, waarbij casuïstiek wordt besproken en kennis wordt uitgewisseld.
  • Geleidelijk aan toenemende verantwoordelijkheid tijdens besprekingen en in de dagelijkse praktijk.
  • Actieve rol in de sneldiagnostiek poli, waarbij nauw wordt samengewerkt met supervisoren om patiënten te evalueren en nauwkeurige diagnoses te stellen.
Show-and-tell

Enkele onderscheidende onderdelen van deze differentiatie zijn:

  1. Geavanceerde Beeldvormingstechnieken:  Het aanleren van PET/CT en hybride beeldvormingstechnieken voor cardiale diagnostiek en behandeling.
  2. Praktijkgerichte Training:  De focus ligt op praktijkgerichte training, waarbij de AIOS hands-on ervaring opdoet in het uitvoeren en interpreteren van cardiale beeldvormingsonderzoeken.
  3. Integratie van Theorie en Praktijk:  De differentiatiestage omvat niet alleen praktische training, maar ook theoretische training.
  4. Actieve Rol in Klinische Praktijk:  De AIOS neemt een actieve rol op zich in de klinische praktijk, met deelname aan maandelijkse onderwijsbesprekingen en een centrale rol in de sneldiagnostiek poli. Dit biedt waardevolle ervaring en bevordert het vertrouwen van de AIOS in het nemen van klinische beslissingen.
  5. Specialisatie in Cardiale Beeldvorming:  De focus op cardiale beeldvorming onderscheidt deze differentiatie van andere opleidingsonderdelen binnen de nucleaire geneeskunde en moleculaire radiologie, waardoor de AIOS expertise ontwikkelt op een specifiek en belangrijk terrein binnen het vakgebied.
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling