terug

Differentiatiestage Kinderallergologie

Kinderallergologie Spaarne Gasthuis

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?
  • Het leren afnemen van een volledig allergologisch interview.
  • Het gericht aanvragen van diagnostiek, bijvoorbeeld een huidpriktest of specifiek IgE.
  • Het besluiten of er, aan de hand van het allergologisch interview en de resultaten van aanvullende diagnostiek, een indicatie bestaat voor aanvullende diagnostiek (bijvoorbeeld voedsel- of geneesmiddelenprovocaties).
  • Het leren behandelen van allergische rhinoconjunctivitis door middel van medicatie, waarbij tevens zal worden geleerd wanneer een patiënt in aanmerking komt voor immunotherapie.
  • Het begeleiden van het dieet van atopische zuigelingen, waarbij de nadruk zal liggen op de vroege introductie van hoog allergene voeding zoals pinda en kippenei.
  • Het begeleiden van zowel hoog- als laag risico voedsel- en geneesmiddelen provocatie testen en het leren van behandelen van (ernstige) allergische reacties.
Hoe ga ik leren?

De prevalentie van zowel inhalatie allergieën (zoals astma en hooikoorts) en voedselallergie bij kinderen is de afgelopen decennia significant toegenomen. Allergieën presenteren zich op steeds jongere leeftijd en de ernst van de allergische aandoeningen neemt toe. Door deze ontwikkelingen is er telkens meer behoefte gekomen aan gespecialiseerde zorg voor kinderen met allergische aandoeningen. Om aan deze gespecialiseerde zorg te voldoen heeft de NVK nu ongeveer 20 jaar geleden besloten kinderartsen op te leiden tot kinderarts allergoloog. Sinds 2019 werkt in het Spaarne Gasthuis een kinderarts allergoloog. Tijdens deze stage zal de AIOS het sub specialisme kinderallergologie in de volle breedte leren kennen. De stage vindt plaats op de polikliniek en de dagbehandeling. Onder supervisie van de kinderarts allergoloog zal de AIOS op de polikliniek zowel nieuwe als controle patiënten zien met atopische klachten, zoals voedselallergie, inhalatieallergie, geneesmiddelenallergie en insectenallergie. Daarnaast zal de AIOS onder supervisie van de kinderarts allergoloog voedsel- en geneesmiddelen provocaties begeleiden. Ook zal de AIOS deelnemen aan multidisciplinair overleg (intern met onder andere de dermatoloog, KNO-arts en volwassen allergoloog; extern met onder andere de academie en andere ziekenhuizen in Noord Holland).

  • De AIOS zal onder supervisie van de kinderarts allergoloog 1-2 dagen per week patiënten zien op de polikliniek en 1-2 dagen per week voedsel- of geneesmiddelen provocatie testen begeleiden.
  • De AIOS participeert in maandelijks multidisciplinair overleg in het Spaarne Gasthuis, 3-maandelijks multidisciplinair overleg in de regio en in de academie, en in de niet gesloten vergaderingen van de NVK sectie kinderallergologie.
  • De AIOS neemt kennis en draagt bij aan actualisatie en ontwikkeling van protocollen en richtlijnen op het gebied van de kinderallergologie.
  • De AIOS kan deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek en houdt een CAT op een kinderallergologisch onderwerp.
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling