terug

Differentiatiestage

Leiderschap en Innovatie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Wat is innovatie? En hoe werkt dat in de zorg? Iedereen heeft er wel van gehoord maar wat dit in de praktijk inhoudt, blijft vaak een raadsel. Van kleine gedragsaanpassingen tot virtual reality ervaringen, in het huidige tijdperk is innovatie een hot-topic en is er veel vraag naar. Hoe je hier concreet stappen in onderneemt leer je niet in de schoolbanken. Bij het Spaarne labs, de innovatie afdeling van Spaarne Gasthuis, kan er een kijkje worden genomen in deze wereld. Er is een goed uitgeruste afdeling toegewijd aan verbetering van de zorg, binnen én buiten het ziekenhuis. Als aios kun je hier al doende leren wat het thema innovatie inhoudt, en hoe je hier actief een rol in kunt spelen.

Tijdens de stage wordt aan de volgende leerdoelen gewerkt:

  • Een frisse blik in de mogelijkheden en het nut van innovatie in de zorg. Aan het einde van de stage kun je beter ‘out of the box’ denken en toekomstgericht te werk gaan.
  • Verdere ontwikkeling van probleemoplossend vermogen, breder dan binnen jouw eigen specialisme.
  • Een kritische houding richting problemen én oplossingen. Vaak bestaan er meer oplossingen dan problemen (“oplossing zoekt probleem”) wat efficiëntie in de weg staat.
  • Effectieve samenwerking met collega’s binnen Spaarne Labs.
  • Contacten leggen binnen én buiten het ziekenhuis.
  • Leiding nemen en geven in innovatie trajecten.
  • Je ontwikkelt een flexibele mindset, want waar je begint en eindigt ligt nooit vast. Je leert omgaan met onzekerheid en onverwachte wendingen.
  • Twee dagen in de week (dinsdag en donderdag, eventueel een extra dag) wordt besteed aan leiderschap en innovatie. De resterende dagen kun je op de afdeling van jouw eigen specialisme invullen in overleg met de plaatselijk opleider.

Meer informatie over deze stage is te vinden in de bijlage.

Hoe ga ik leren?

Aan het begin van de stage zal je met zowel je begeleider in Spaarne Labs als met je begeleider binnen jouw eigen specialisme een individueel opleidingsplan opstellen. De duur van de stage is 6 maanden wat voldoende tijd moet geven om de leerdoelen te behalen. De eerste weken verdiep je je in jouw eigen kwaliteiten en drijfveren en maak je kennis met het Spaarne Labs team en hun werkwijze. Dit zorgt ervoor dat je als teamlid snel mee kan doen aan de reeds lopende projecten en kan je instappen in nieuwe projecten. Ook is er de mogelijkheid om zelf een project op te starten, misschien wel iets binnen jouw eigen specialisme Al doende leert men, zo ook tijdens deze stage. Middels terugkoppelingen van andere projecten en verslag doen van eigen projecten leer je veel over innovatie in de zorg en ontwikkel je handvatten om te groeien in het opzetten van vernieuwing. Naast de dagelijkse werkzaamheden zijn er tal van mogelijkheden binnen en vooral ook buiten het ziekenhuis om meer uit de stage te halen. Voel je vrij om congressen en symposia op te zoeken en te bezoeken, waarschijnlijk wil er altijd wel iemand van het Spaarne Labs team mee!

Show-and-tell

De Spaarnelabs groep

Meebewegen met de vraag van patiënten en zorgverleners. Vandaag, en morgen
Het Spaarne Gasthuis barst van de kennis, gestroomlijnde processen en creatieve ideeën. Maar soms is er geen tijd voor vernieuwing, en verdwijnt een initiatief tot verbetering. Daarom is er Spaarne Labs. Wij zijn er om vernieuwingen in de zorg te versnellen. Dat doen we door het innovatievermogen van de mens en het systeem te vergroten. De innovaties die daaruit ontstaan, zorgen ervoor dat we vol vertrouwen meebewegen met de altijd veranderende wereld.

Spaarne Labs mag gezien worden als een echte Start-Up company binnen het Spaarne Gasthuis. In 2016 richtten Veerle Struben en Dorien Zwijnenburg deze afdeling op. Omdat innovatie in de zorg geen vast concept was (en is), werd er elk jaar verder gewerkt aan de identiteit van de afdeling wat leidde tot een erg mooi (en nog steeds groeiend) resultaat. Sinds 2021 verwelkomt Spaarne Labs ook aios om deel te nemen aan hun missie binnen en buiten het ziekenhuis. Kijk voor meer informatie ook eens op www.spaarnelabs.nl

In deze video vertelt Frank Verrijp, aios neurologie, over zijn ervaringen met deze stage.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling