terug

Differentiatiestage

Cardiogeriatrie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

In de huidige cardiologische praktijk, is optimale zorg voor de steeds ouder wordende patiënt met veelal multi-morbiditeit en toenemende fragiliteit, van groot belang. Om de AIOS optimaal voor te bereiden op deze praktijk, is extra verdieping op het terrein van de cardiogeriatrie van toegevoegde waarde. Het belang van deze kennis wordt onderstreept door het feit dat geriatrische cardiologie wordt beschreven en benoemd in het landelijk opleidingsplan, er inmiddels een speciale werkgroep geriatrische cardiologie is opgericht en het CVOI een cursus Cardiogeriatrie aanbiedt.

Deze verdiepingsstage vindt in het laatste opleidingsjaar plaats, in het Spaarne Gasthuis.

Binnen de cardiologie zijn er steeds meer oudere patiënten en heel veel problemen zijn er in meerdere mate bij het ouder worden. Ouderen vragen speciale aandacht door hun specifieke cardiologische problematiek, maar ook door hun veranderde fysiologie en co-morbiditeit. Levenseinde vraagstukken en levensverwachting invulling speelt een belangrijke rol.

Het doel van de stage is de AIOS kennis en vaardigheden bij te brengen m.b.t. de diagnostiek en behandeling van oudere, multi morbide en meestal kwetsbare patiënten in zowel de dag- (val en geheugenpoli), poliklinische, klinische als de consultatieve setting. Te bereiken EPA-niveaus 3-4.

Hoe ga ik leren?

Als AIOS cardiologie zal je werkzaam zijn in zowel de kliniek (afdeling geriatrie, afdeling GCU en SEH) als de polikliniek (geriatrie en cardiologie).

Show-and-tell

De stage cardiogeriatrie biedt kans om kennis te vergaren/verdiepen rondom multidomein assessments, fragiliteit inschatting, polyfarmacie en advanced life-planning in een omgeving waar de cardiogeriatrie in een unieke samenwerking tussen beide afdelingen is vormgegeven.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling