terug

Verplichte stage Algemeen

Intensive Care stage

Duur
4 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De stage vindt plaats op een Level II IC met een regionale funktie. Het patientaanbod is breed met vooral veel acute pathologie. Door het ontbreken van cardio-thoracale chirurgie en neurochirurgie zijn er relatief weinig routinematige opnames. De stage duurt 4-6 maanden, afhankelijk van de leerdoelen. De stage is geschikt voor AIOS interne, die in vooropleiding zijn binnen dit specialisme, of AIOS die deze stage willen doen in het kader van een snijdend specialisme. De uitgebreide stagebeschrijving met leerdoelen is opvraagbaar via ons buro medische opleidingen (Margriet Rocks, m.rocks@sze.nl). De belangrijkste leerdoelen zijn het herkennen van de zieke patient, indicatiestelling IC opname, inotrope ondersteuning en beademing, differentiaaldiagnostiek van de acute patient en praktische vaardigheden (afhankelijk individueel opleidingsplan). Er is ruim voldoende optie voor het leren van praktische vaardigheden zoals centrale catheterisate, intubatie en beademingsinstelling, echocardiografie van de zieke patient alsmede voor de longartsen in vooropleiding bronchoscopie (indien van toepassing).

Hoe ga ik leren?

De stage heeft een gefaseerd beloop, deels afhankelijk van de duur. Er wordt gewerkt aan steeds meer zelfstandigheid waarbij je indien mogelijk voor steeds meer patienten gaat zorgen. Het individuele opleidingsplan bepaalt het verdere verloop van de stage.

Show-and-tell

Omdat de AIOS steeds wisselen is het beste contact op te nemen met het buro medische opleidingen om een stagist te spreken die de stage al heeft gedaan.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling