terug

Verplichte stage Algemeen

polikliniek/consultenstage

Duur
8 maanden
Wat gaat de aios leren?

De stagebeschrijving en de leerdoelen staan in ons opleidingsplan. Deze kan via ons Buro medische opleidingen (secretariaat Margriet Rocks, m.rocks@sze.nl) worden opgevraagd. De belangrijkste kenmerken zijn het zien van een breed scale aan interne problemen waarvoor een eerste analyse wordt gevraagd. Dit betreft de volle breedte van de Interne geneeskunde. Het soort patienten kan in de loop van de stage worden aangepast obv het individuele opleidingsplan. Zo is deze stage ook geschikt als keuzestage voor vooropleidingsassistenten. In dit geval kan de stage naar keuze 4-8 maanden zijn. We zorgen voor een goede balans tussen spoedpatienten/ semielektieve en elektieve consulten.

De consultenstage kan los of in combinatie worden gedaan. Ook hier krijgt de AIOS een breed scala aan interne problematiek met nadruk op acute interne differentiaaldiagnostiek bij de opgenomen patient, post-operatieve zorg en diabetes regulatie.

Hoe ga ik leren?

De AIOS bereidt elke nieuwe patient zelf voor. Hulp vooraf kan bij de dagelijkse supervisie worden gevraagd maar een proactieve houding zelf een diagnostisch plan te maken is aan te raden. Dagelijks worden alle nieuwe patienten besproken en ook de aanstaande controles. Indien directe feedback tav bv fysische diagnostiek nodig is, komt de supervisor de patient zelf zien. We maken gebruik van video observatie om bv de anamnestische vaardigheden te bekijken en bv uitleg aan de patient. Dit kan een technische uitleg zijn over een aandoening of therapie danwel een gesprek over funktionele klachten.

De consulten worden dagelijks door een vaste supervisor gesuperviseerd. Wekelijks loop je langs probleemgevallen. Eenmaal per week bezoek je samen met je supervisor de complicatiebespreking en overdracht van de afdeling heelkunde.

Show-and-tell

Contact kan worden opgenomen met een AIOS die deze stage deed. Omdat deze steeds wisselen en neit altijd meer bij ons werkzaam zijn kan dit het beste via ons buro medische opleidingen (m.rocks@sze.nl).

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling