terug

Differentiatiestage Neurologie

Stage met als doel voorbereiding op zelfstandig werken als neuroloog door tussensupervisie rol de supervisie van anios, 1e en 2e jaars aios neurologie en aios geriatrie/ specialist ouderengeneeskunde op zowel stroke unit, afdeling als SEH/consulten.

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Overwegend klinische stage met aanwezigheid bij aanvullende leermomenten zoals de radiologiebespreking, diverse multidisciplinaire overleggen waaronder de neuro-ortho-pijn en neurochirurgie bespreking, grote visite, overleg met huisartsen en triage van spoedeisende vragen. De weken met afdelingssupervisie worden afgewisseld met een week SEH/consult supervisie.

 

Inhoud

  1. Afdelingssupervisie

De stage bestaat uit supervisie van a(n)ios in de ochtend, waarbij op de stroke unit op maandag, woensdag en donderdag grote visite wordt gelopen, en op de algemene afdeling op dinsdag en vrijdag. Er is een MDO met paramedici op donderdag ochtend om 9.00uur.

Er is een vaste neuroloog eindsupervisor die op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag voor beide afdelingen (stroke en algemene afdeling) aanwezig is als aanspreekpunt/voor overleg.
Op woensdag is Sarah Vermeer aanwezig als klinieksupervisor voor de stroke unit, waarbij ook directe observatie tijdens visite en feedback daarna mogelijk is. Bas Stunnenberg is einde van de ochtend aanwezig voor het nabespreken van de visite op de algemene afdeling en het meebeoordelen van nieuw opgenomen patiënten.

Er is gelegenheid tot het geven van onderwijs aan de arts-assistenten op dinsdagen om 11.30 uur, naar eigen invulling wat betreft het onderwerp.

De middag invulling is flexibel en wordt meestal ingevuld met polikliniek, waarbij zowel nieuwe patiënten als controle patiënten worden gezien. Daarnaast is het mogelijk om de CTS straat uit te voeren, mee te kijken met onderzoeken op de KNF, maar ook mee te doen met interessante spreekuren van collega neurologen of meer management gerelateerde verdieping behoort tot de mogelijkheden. Tijdens de supervisie van de algemene afdeling is er rond het middaguur een belrondje met huisartsen om te overleggen over patiënten met niet spoedeisende vragen, waar je kan leren om advies op afstand te geven en leert beoordelen welke patiënten toch nog poliklinisch gezien moeten worden.

  1. SEH/consulten supervisie

Tijdens de SEH week heb je de supervisie over de a(n)ios op de SEH en ben je aanspreekpunt voor de lopende en nieuwe consulten. Een deel van deze consulten kan je, afhankelijk van de bezetting qua a(n)ios, ook zelf zien. Tevens ben je het aanspreekpunt voor acute verwijsvragen van huisartsen en specialist ouderen en doe je de triage van poliklinische verwijzingen.

 

Hoe ga ik leren?

Leerdoelen

  1. Het vertrouwd raken met een rol als supervisor en (eind)beslissingen nemen over klinische patiënten en patiënten op de eerste hulp.
  2. Het leren triëren van huisartsentelefoontjes over mogelijk spoedeisende zorg; wat moet naar de SEH komen, wat kan op korte termijn poliklinisch, wat zijn belangrijke vragen om aan huisarts/insturend collega te stellen.
  3. Overzicht houden, a(n)ios helpen met prioriteren van taken en onderwijzen over zowel vakinhoudelijke als niet-vakinhoudelijke onderwerpen die aan afdelings- en SEH- werkzaamheden raken.
  4. Leren op basis van het verhaal van anderen (huisarts/collega/a(n)ios) beslissingen te maken zonder zelf de patiënt gezien te hebben.

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling