terug

Differentiatiestage Neurologie

Paroxismale aandoeningen - Stage met als doel kennis over paroxismale aandoeningen zoals epilepsie, duizeligheid, syncope, migraine en andere aanvalsgewijze hoofdpijntypen en hun behandeling te verkrijgen.

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Middels triage zorgdomein en intercollegiale consulten zullen verwijzingen met verdenking epilepsie, migraine en aanvalsgewijze hoofdpijn, duizeligheid, syncope en andere mogelijk paroxismale aandoeningen op het spreekuur van de aios met deze differentiatie stage gepland worden.

De stage bestaat uit meerdere dagdelen polikliniek per week met daarin supervisie momenten, als ook gelegenheid om zelf na instructie dagelijks de triage lijst te bekijken. Indien gewenst kunnen ook klachten in de volle breedte van de neurologie gezien worden tijdens deze stage, maar er is voldoende aanbod binnen de paroxismale aandoeningen zelf. Daarnaast zal je deelnemen aan het multidisciplinaire duizeligheidsspreekuur samen met de KNO arts.

Er is gelegenheid om op de KNF mee te kijken met duizeligheidsonderzoeken (VNG/ENG, orthostase meting, Dix-Hallpike manoeuvre, hyperventilatie provocatie testen), kanteltafeltesten en met de epilepsie neurologen mee EEG’s te beoordelen. Er is ook mogelijkheid om zelf aangevraagde EEG’s als eerste te beoordelen.

Tot slot zijn er MDO’s gericht op paroxismale aandoeningen, zoals het MDO hoofdpijn, waar de complexere hoofdpijn behandelingen besproken worden zoals botox en CGRP remming.

Het leren van GON-injecties bij clusterhoofdpijn bestaat ook tot de mogelijkheden, naast het meekijken met botuline toxine injecties in de behandeling van chronische migraine.

Hoe ga ik leren?

Leerdoelen

  1. Het verkrijgen van kennis over typen epilepsie en zelf ook classificeren volgens de ILAE classificatie, inclusief de differentiaal diagnose van epilepsie.
  2. Het opstellen van een behandelplan voor zowel focale als gegeneraliseerde epilepsie.
  3. Inschattingen maken van herhaalrisico na staken en tevens kennis over de regelgeving rondom rijgeschiktheid bij epilepsie/ doorgemaakt epileptisch insult.
  4. Diagnosticeren van diverse typen migraine en hun differentiaal diagnose.
  5. Opstellen van een behandelplan voor migraine, zowel aanvalsbehandeling als ook onderhoudsbehandeling, inclusief botuline toxine, CGRP remming en andere 2e lijns behandeling.
  6. Het diagnosticeren van clusterhoofdpijn en andere trigeminale autonome cefalalgien, als ook het behandelen hiervan, zowel aanvalsbehandeling als ook onderhoudsbehandeling. Hierbij kan het leren zetten van GON-injecties tot de leerdoelen behoren.
  7. Inzicht krijgen in de mogelijke oorzaken van duizeligheid en onderscheid leren maken tussen centrale, vestibulaire en multifactoriele duizeligheid en welke diagnostiek hierbij kan helpen.
  8. Het leren vaststellen van verschillende typen/oorzaken van syncope en de plaats van de kanteltafeltest hier bij. Het beloop van een kanteltafeltest en mogelijke uitslagen behoort hier toe, als ook behandeladviezen/oefeningen voor patiënten en naasten.
Samenwerkende instellingen
Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling