terug

Differentiatiestage Niet-aangeboren hersenletsel

Intensieve neurorevalidatie bij patiënten met langdurige bewustzijnsstoornis (LBS) na acuut hersenletsel.

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Langdurige bewustzijnsstoornissen behoren tot de ernstigste uitkomsten van acuut hersenletsel. Hoewel het in Nederland om relatief kleine aantallen patiënten gaat is de impact op de patiënt, diens naasten én op de betrokken zorgverleners in dit soort casus zonder uitzondering groot. LBS zitten aan het extreme eind van het spectrum van niet-aangeboren hersenletsel, en wat deze doelgroep aan leerervaringen te bieden heeft op somatisch, functioneel en maatschappelijk vlak komt in mildere variaties terug bij bijna alle neurorevalidanten.

Sinds 2019 krijgen LBS-patiënten van alle leeftijden de kans op een gespecialiseerd en volledig gecentraliseerd revalidatietraject binnen de zorginstellingen van landelijk expertisenetwerk EENnacoma. De keten begint met expertdiagnostiek in het ziekenhuis, gevolgd door Vroege Intensieve Neurorevalidatie bij Libra. Als een patiënt na 14 weken niet bij bewustzijn is, krijgt hij of zij nog de gelegenheid om tot maximaal 2 jaar na het letsel verder te revalideren bij 1 van de gespecialiseerde verpleeghuizen die Langdurige Intensieve Neurorevalidatie aanbieden. De neurorevalidatieketen voor LBS in Nederland combineert intensieve, op herstel gerichte multidisciplinaire therapie met even intensieve palliatieve zorg; de mortaliteit is relatief hoog en soms wordt na maanden, bij uitblijven van herstel, alsnog besloten de levensverlengende behandeling te staken.

De werkzaamheden van de aios bestaan uit het bieden van revalidatie aan LBS-patiënten (bewustzijn diagnostiek, integrale medische zorg, betrekken familie, coördineren multidisciplinair team) in zowel een revalidatiecentrum als een verpleeghuis.

Hoe ga ik leren?

De AIOS wordt tijdens de stage intensief begeleid door revalidatieartsen en physician assistants van de afdeling VIN van Libra, locatie Leijpark en en SOG arts van 1 van de LIN-instellingen. De AIOS zal met name klinische werkzaamheden verrichten op de betreffende afdelingen, waar patiëntbesprekingen, familiegesprekken en MDO's onderdeel van uitmaken. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het onder supervisie verrichten van consulten bij LBS-patiënten in het ziekenhuis. Sinds het eerste kwartaal van 2022 is een mobiel expertteam gestart dat landelijk meer consulten bij LBS zal verrichten – een uitgelezen kans voor AIOS om bij aan te sluiten binnen deze stage.

Show-and-tell

Revalidatiecentrum Leijpark is een perifeer opleidingscentrum met specifieke expertise op het gebied van neurorevalidatie en een landelijke functie in behandeling van patiënten met een verlaagd bewustzijn als gevolg van neurologisch letsel/neurotrauma. 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling