terug

Differentiatiestage Dwarslaesie

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Heliomare is 1 van de 8 acht dwarslaesie-revalidatiecentra van Nederland.

Klinische revalidatie is hier al in de subacute fase mogelijk. Zodra de patiënt stabiel is kan de diagnose-specifieke klinische revalidatie starten ongeacht b.v. beademings-afhankelijkheid. Dit is mogelijk door onze specifiek geschoolde medewerkers.

Naast de specifieke expertise op het gebied van ademhaling wordt de dwarslaesie-revalidatie in de volle breedte uitgeoefend. Zowel hoge als lage dwarslaesie, recent en chronisch, klinisch en poliklinisch.

Door het zelfde behandelteam wordt tevens revalidatie bij amputatie en multitrauma geboden. Voor de trauma patiënten is er een samenwerking met de afdeling traumatologie volgens de fast-track principes.

Urodynamisch onderzoek vindt in huis plaats in samenwerking met een vaste urologische consulent met een 6 wekelijkse gezamenlijke visite.

Spasticiteitsbehandeling inclusief botuline-toxine-behandeling en instellen van ITB in samenwerking met Care4homecare.

Multidisciplinaire nazorgpoli vindt wekelijks plaats.

Heliomare is betrokken bij nationaal en internationaal onderzoek op gebied van dwarslaesie (o.a. promotieonderzoeken op het gebied van HandbikeBattle, neurogene darm. diverse onderzoeken op gebied van ademhaling).

Specifieke expertise teams:

Zitadvies-team: 2x wekelijks voor complexe zitproblematiek klinisch en poliklinisch met betrokkenheid van fysio-, ergotherapie, revalidatie-techniek en z.n. wondverpleegkundige.

Respicare: expertise op gebied van slaapapneu diagnostiek en behandeling (inclusief diagnostiek van alveolaire hypoventilatie) en tevens van longfunctie diagnostiek en training

Bekkenrevalidatieteam: hierin werken de revalidatiearts, de bekkenfysiotherapeut, de continentieverpleegkundige en de seksuoloog samen rond behandeling van complexe continentieproblematiek.

Wondenspreekuur: naast de klinische visite samen met de wondverpleegkundige en plastisch chirurg, worden ook poliklinische patiënten met wonden gezamenlijk gezien

Handenteam: gericht op tetraplegische arm/handproblematiek door hand-therapeutisch geschoolde ergo- en fysiotherapeuten

Loopexpertiseteam: gezamenlijk met fysiotherapeut, orthopedisch schoenmaker en orthopedisch instrumentmaker voor diagnostiek en behandeling van loopstoornissen, inclusief instrumentele gangbeeldanalyse.

Ook een Exoskelet type Ekso-bionics kan worden ingezet voor looptraining in de vroege fase bij motorisch incomplete dwarslaesiepatiënten waarbij lopen met een conventioneel hulpmiddel nog niet mogelijk is.

Vanaf juli 2020 wordt gebruik gemaakt van de innovatieve loopondersteuning middels het Rysen systeem. Vergeleken met de conventionele aanpak betreft het een intensievere, uitdagendere en desondanks veilige training en leren zij uiteindelijk weer sneller en beter zelfstandig te lopen. In het Rysen systeem wordt de patient ondersteund middels vier kabels bevestigd aan een slimme motor in het plafond. Deze kabels zorgen samen op een slimme manier voor de gewichtsondersteuning van de patiënt tijdens bewegen in het gehele oppervlak van de zaal. De ondersteuning vindt plaats in verticale richting tegen de zwaartekracht maar kan ook in voor-achterwaartse en zijwaartse richting variëren.

Hoe ga ik leren?

De AIOS heeft bij voorkeur de basis EPAs “Leveren van zorg op een klinische revalidatieafdeling” en “Acute zorg leveren en dienst doen” reeds behaald en gaat zich richten op specifieke verbredings-EPAs.

De AIOS staat gedurende de verdiepingsstage ingeroosterd bij de verschillende expertise teams. De frequentie en duur kan afhankelijk van voorkennis en interesse gezamenlijk bepaald worden voor start van de stage.

tijdens de etalagestage kunnen de verbredingsEPAs 4, 8, 9, 10, 12 behaald worden.

Show-and-tell

Meest onderscheidend in de vroege revalidatiefase t.o.v. de overige dwarslaesie-revalidatiecentra in Nederland is onze expertise op het gebied van ademhaling. In samenwerking met het Centrum voor thuisbeademing doen wij diagnostiek en behandeling rond de ademhaling inclusief de longfunctie en -training, röntgen, tracheoscopie, polygrafie, transcutane Co2 metingen, bloedgasanalyse.

In de chronische fase is onze multidisciplinaire nazorgpoli meest onderscheidend. Patiënten worden naast de beoordeling door de revalidatiearts middels een “one stop shop”- systeem op een dagdeel ook gezien door fysio-, ergotherapie en maatschappelijk werk. Meteen aansluitend volgt hieruit een gezamenlijke conclusie en advies.

Reflectie van AIOS op etalagestage, gevolgd in 2018:

“Het is ontzettend leerzaam geweest om in een ander revalidatiecentrum te hebben gewerkt de afgelopen stage.”

“De kennis die opgebouwd wordt in Heliomare met “Respicare” is veel breder dan de beademde canule patiënt met hoge dwarslaesie”

Maak kennis met Heliomare en de klinische (dwarslaesie)revalidatie door de prachtige VPRO documentaire Stuk https://www.vpro.nl/programmas/stuk/kijk/afleveringen.html

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling